ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πολλά και μικρά γεύματα ???

Γιατί πολλά και μικρά γεύματα ??? Παναγιώτης Κουρσάρης 17.12.2012

Πόσα γεύματα είναι καλύτερα να τρώμε;
Ακούτε συνέχεια το πολλά και συχνά γεύματα και αναρωτιέστε γιατί πολλά γεύματα και όχι το συνηθισμένο όλων μας με τα 3 γεύματα,παρακάτω θα αναλύσουμε του λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο να τρώτε γύρω στα 6 γεύματα οι άνδρες και στα 5 οι γυναίκες (1 πάνω 1 κάτω δεν έχει μεγάλη σημασία 

Οι λόγοι είναι απλοί 

1) **Έχουμε το μεταβολισμό μας συνεχώς ενεργό **

Ο οργανισμός εκλαμβάνει σαν απειλή για την ύπαρξή του την μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των γευμάτων. Φοβάται ότι θα του λείψει η τροφή-καύσιμο και έτσι προσπαθεί να αμυνθεί διαφυλάσσοντας τις ενεργειακές του ρεζέρβες και κυρίως το λίπος.  

Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει είναι το φρενάρισμα του μεταβολισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η τροφοδότηση όμως του οργανισμού με συχνά και μικρά γεύματα αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο και διατηρεί το μεταβολισμό μας σε υψηλές στροφές.

2) Το ενεργειακό μας προφίλ θα είναι πολύ ευμενέστερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό γιατί το επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας θα βρίσκονται υπό έλεγχο,σταθερά και χωρίς ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα.

Ένα μεγάλο γεύμα - και μάλιστα όταν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες - προκαλεί απότομη άνοδο του επιπέδου του σακχάρου  μας,ακολουθούμενη από επίσης απότομη πτώση του,πτώση που μας αφήνει νωθρούς,νυσταλέους και σε ημιληθαργική κατάσταση.

Άρα διατροφή μόνο με ολιγοθερμιδικά γεύματα και μάλιστα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρέπει να δουλέψετε σκληρά μετά.

Γυμναστική - διατροφή -υγεία : Ο ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΕ 60'

  1. Τέλος τα συχνά και μικρά γεύματα διατηρούν συνεχώς το σώμα μας σε αναβολική φάση και έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε την μέγιστη μυική μάζα που μπορούμε.Αντίθετα τα γεύματα που απέχουν πολλές ώρες μεταξύ τους εισάγουν το σώμα μας σε καταβολική φάση και πιθανότατα μπορεί να κάψουμε και μυϊκό ιστό.

**Συμπέρασμα : Με συχνά και μικρά γεύματα μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε περισσότερη μυική μάζα **