Οι φακές και η θρεπτικότητα τους

Οι φακές είναι από τις πρώτες τροφές που καλλιεργήθηκαν, είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
φακέςΟι φακές είναι από τις πρώτες τροφές που καλλιεργήθηκαν, είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής
φακές με ρύζι από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Οι φακές μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη λόγο του ότι οι φακές περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι εκτός τις νοστιμιάς που μας προσφέρουν μας παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που μπορούμε να πούμε ότι είναι ισάξια του κρέατος και αυτό βοηθά πολύ όσους νηστεύουν και όσους δεν τρώνε ζωικές τροφές. Επίσης οι φακές μας παρέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος και αυτό βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου. 

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια φακές 

ΣτοιχείαΘρεπτική αξίαΠοσοστό της ΣΗΠ
Ενέργεια353 Θερμίδες
Υδατάνθρακες60 γραμμάρια
Φυτικές ίνες31 γραμμάρια
Πρωτεΐνες26 γραμμάρια
Λιπαρά1 γραμμάριο
Νερό10,4 γραμμάρια
Θειαμίνη (vit. B1 )0.87 μιλιγκράμ76%
Ριβοφλαβίνη (Β vit. 2 )0.211 μιλιγκράμ18%
Νιασίνη (vit. B3 )2.605 μιλιγκράμ17%
Παντοθενικό οξύ (Β 5 )2.120 μιλιγκράμ42%
Βιταμίνη Β60.54 μιλιγκράμ42%
Φολικό οξύ479 μιλιγκράμ120%
Βιταμίνη C4.4 μιλιγκράμ5%
Ασβέστιο56 μιλιγκράμ6%
Σίδηρο7.54 μιλιγκράμ58%
Μαγνήσιο122 μιλιγκράμ34%
Φώσφορος451 mg64%
Κάλλιο955 μιλιγκράμ20%
Νάτριο6 μιλιγκράμ0%
Ψευδάργυρος4.78 μιλιγκράμ50%
Share it:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΡΟΦΕΣ

Post A Comment: