ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αθλητική διατροφή

Αθλητική διατροφή Παναγιώτης Κουρσάρης 31.07.2013

Για την καλή μας υγεία χρειαζόμαστε την κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Για αυτούς που αθλούνται, είναι ένας λόγος παραπάνω να έχουν ειδικά γεύματα, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του οργανισμού τους του μεταβολισμού, αλλά και το κυριότερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοσή τους. Γενικά, πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και ψηλή σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Θα βρείτε γεύματα για να έχετε την μέγιστη απόδοση, αφού πριν από κάθε άθλημα είτε πρωταθλητισμό κάνετε, είτε χόμπι, με σωστή αναλογία έχετε την μέγιστη απόδοση, είτε στην προπόνηση είτε πριν από τον αγώνα.

Ακόμα και η ψυχολογική μας κατάσταση και καλή διάθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή μας. Η ενέργεια που παίρνουμε εξαρτάται από την διατροφή μας και το συνδυασμό των τροφών.

Οι κύριες ομάδες είναι οι πρωτεΐνες οι υδατάνθρακες και το λίπος. Επίσης χρειάζονται και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, για να απελευθερωθεί η ενέργεια, πολύ σημαντικά για την υγεία και την απόδοση και την διατήρηση των οργάνων μας στη ζωή και κυρίως για την απόδοση του αθλητή.

Γενικά, διαφέρουν οι ποσότητες από άτομο σε άτομο ανάλογα με το ύψος, την ηλικία, το άθλημα, τη δραστηριότητα. Οι αθλητές ειδικά έχουν περισσότερη ανάγκη από ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μπορούν να έχουν πιο εύκολα ανεπάρκεια και έτσι χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό προσθέστε στη διατροφή σας πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, μούσλι, πολλά φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι τόνο, σολομό, κρέας και ημιάπαχα γαλακτοκομικά. Οι υδατάνθρακες, όμως πρέπει να είναι το κύριο συστατικό της διατροφής σας, επειδή είναι η βασική πηγή για να δουλέψει ο εγκέφαλος, που δίνει σήμα σε όλα τα άκρα, για παράδειγμα να κινηθούν, άρα και για να δώσει δύναμη στους μύες.

Αποθηκεύεται στους μύες και στο συκώτι με την μορφή γλυκογόνου, το οποίο διασπάται και παρέχει ενέργεια γρηγορότερα από το λίπος. Το γλυκογόνο στους μύες είναι το κύριο καύσιμο όταν ξεκινάμε άσκηση και κατά την διάρκειά της. Το γλυκογόνο στο συκώτι είναι σημαντικό στην πρωινή άσκηση και σχεδόν όταν τελειώνουμε μια άσκηση.

Άνθρωποι, που δεν παίρνουν αρκετούς υδατάνθρακες νιώθουν κουρασμένοι. Όσο περισσότερη ώρα άσκηση κάνετε, τόσους περισσότερους υδατάνθρακες πρέπει να παίρνετε.

Την ώρα του γεύματος, αν παίρνετε περισσότερους υδατάνθρακες, τότε έχετε καλύτερη απόδοση.

Το λίπος πρέπει να είναι κάτω από το 30%. Πρέπει κάθε μέρα να τρώτε άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και δημητριακά. Χρειάζονται και οι υδατάνθρακες για να αναπτυχθούν οι μύες. Η κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων και άπαχων κρεάτων λειτουργεί καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, αυξημένη ανάγκη σιδήρου έχουν οι αθλητές ή οι άνθρωποι που έχουν κουραστική δουλειά, καθώς μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και τυχόν έλλειψη του πως είναι να νιώθουμε κουρασμένοι και γενικά οι γυναίκες που είναι στην έμμηνο ρήση. Αρκετή ποσότητα σιδήρου περιέχει το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής, το σκούρο κρέας πουλερικών, στα ολικής αλέσεως προϊόντα, τα ψάρια και λαχανικά.

Πολλούς υδατάνθρακες περιέχουν το κους κους, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα, τα παξιμάδια, το γάλα και το γιαούρτι.

Επίσης, τροφές με πολύ ασβέστιο προλαμβάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων και κάνουν ισχυρούς του μύες και τον καρδιακό σφυγμό. Μην «κόβετε» τα γαλακτοκομικά, απλά προτιμήστε ημιάπαχα. Πολύ ασβέστιο περιέχει η σαρδέλα, οι ξηροί καρποί, ο σολομός, γενικά τα ψάρια.

Χάρης Κοντός