ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Παναγιώτης Κουρσάρης 12.07.2013

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Η συχνότητά της ανέρχεται περίπου στο 20% του ενήλικου πληθυσμού των Δυτικών χωρών, και είναι διπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Η σπαστική κολίτιδα χαρακτηρίζεται από κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου, και συχνά αποτελεί μέρος μιας γενικότερης διαταραχής του πεπτικού σωλήνα. Σήμερα, παρά τις έρευνες που έχουν γίνει, τα ακριβή αίτια πρόκλησης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι άγνωστα. Όμως, ορισμένοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου. Αναφερόμαστε στις ψυχικές ή σωματικές εντάσεις (στρες), στη διατροφή, στα φάρμακα, στην καφεΐνη και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα (τυμπανισμός), τα υπερβολικά αέρια στο έντερο (μετεωρισμός), ιδιαίτερα μετά το γεύμα, και οι διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια εναλλασσόμενη με δυσκοιλιότητα).

Διαιτητική αντιμετώπιση

Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του συνδρόμου δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί. Δυστυχώς, η δίαιτα δεν αποτελεί λύση για όλους τους ασθενείς. Για πολλούς ασθενείς, όμως, μια διατροφικά ισορροπημένη δίαιτα, με τακτά και μικρά γεύματα, και αποφυγή αδικαιολόγητων διατροφικών περιορισμών, μπορεί να τους ανακουφίσει από τα συμπτώματα της νόσου.

Η διατροφική παρέμβαση του συνδρόμου ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων που εκδηλώνει ο πάσχων. Αρκετά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα της πάθησης μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, που όμως για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετικά. Οπότε, οι τροφές που κανείς πρέπει να αποφεύγει είναι απολύτως ειδικές και εξατομικευμένες. Για την καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου συστήνεται να καταγράφονται σε ένα ημερολόγιο οι τροφές που προκαλούν κάποιο σύμπτωμα.

Γενικά συστήνεται:

  • Αποφυγή τροφών που προκαλούν ενόχληση και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  • Αύξηση της πρόσληψης των υγρών
  • Κατανάλωση συχνών μικρών γευμάτων
  • Περιορισμός των φυτικών ινών σε ασθενείς με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διάρροια και αύξησή τους σε ασθενείς με κυρίαρχο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα
  • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, καφέ
  • Περιορισμός κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Περιορισμός κατανάλωσης λιπαρών και καυτερών τροφών
  • Περιορισμός κατανάλωσης γλυκών

Συμπερασματικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία των περισσότερων γαστρεντερικών νόσων. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και κάποιες απλές, αλλά αποτελεσματικές διατροφικές επιλογές, όπως η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών προβιοτικών και υγρών, συμβάλλουν στην προαγωγή και τη διατήρηση της καλής πεπτικής λειτουργίας.