ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

Σωστή διατροφή για μια υγιεινή καρδιά

Σωστή διατροφή για μια υγιεινή καρδιά Παναγιώτης Κουρσάρης 23.07.2013

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε το αγαθό της υγείας και το προτέρημα να είμαστε σε σωστή φυσική κατάσταση. Ξέρουμε ότι η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία που συνδέεται με προβλήματα όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, πέτρες στην χολή, αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, προβλήματα σπονδύλου καθώς και άλλα τόσα προβλήματα.

Στην σημερινή ζωή βασιζόμαστε στα βιαστικά και εύκολα γεύματα που είναι έτοιμα για εμάς. Είναι τόσο εύκολο να κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, φτιάχνοντας τα γεύματα μας από την προηγούμενη για να μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας σε ταπεράκια, που δεν αξίζει να τρώμε τα φαγητά που είναι βλαβερά (“junk”) και επιβλαβή.

Ο θεμέλιος λίθος μιας υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία τροφών. Η ποικιλία τροφών είναι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε και αφομοιώσουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, νερό) που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Μια σωστή διατροφή πρέπει να έχει τις ακόλουθες αναλογίες σε σχέση με τις θερμίδες:

50-60% θερμίδων θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες.

20-15% θερμίδων θα πρέπει να προέρχονται από πρωτεΐνες.

30-25% θερμίδων θα πρέπει να προέρχονται από λίπος.

Το λίπος χωρίζεται σε

  • 5-10% κορεσμένα λίπη (ζωικά, ινδοκάρυδο, φοινικέλαιο)
  • 10% μονοακόρεστα
  • 10% πολυακόρεστα

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι από όλες τις θρεπτικές ουσίες μόνο οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη παρέχουν ενέργεια (θερμίδες) και η υπερκατανάλωση τους δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και μετατρέπεται σε λίπος.