ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Συμπληρώματα Διατροφής

Συμπληρώματα Διατροφής Παναγιώτης Κουρσάρης 15.07.2013

Τα « Συμπληρώματα Διατροφής» (ΣΔ) αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών η άλλων ουσιών. Χρησιμοποιούνται με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε σε αυστηρά προκαθορισμένη δόση. Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσομετρικές μορφές (όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, σταγόνες, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες κλπ).

Κύριες Κατηγορίες των Συμπληρωμάτων διατροφής

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα ΣΔ είναι σκευάσματα, τα οποία δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, ψάρι, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως), με την οποία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα για ένα υγιή οργανισμό συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που πραγματικά ο οργανισμός τα χρειάζεται, όταν δηλαδή δεν μπορεί από μόνος του μέσω της σωστής διατροφής να πάρει όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, ιδίως, όταν πρόκειται για παιδιά, εφήβους και εγκύους.

Η προμήθεια τέτοιων σκευασμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από αδειούχα υποστατικά, τα οποία διευθύνονται από προσοντούχα άτομα: ιατρούς, φαρμακοποιούς, επιστήμονες τροφίμων και άτομα που εξασφάλισαν άδεια για το σκοπό αυτό από το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Προσέξετε!

  •  Πολλές φορές τα ΣΔ γίνονται μέσο για συγκαλυμμένη χορήγηση διαφόρων ουσιών π.χ. αναβολικών στεροειδών ή διεγερτικών ουσιών, (τα οποία δεν αναγράφονται στις ετικέτες) και διαφημίζονται ως προϊόντα για βελτίωση της μυϊκής μάζας και αντοχής, και απευθύνονται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας ή αθλητές.
  • Η χρήση από νεαρά άτομα, τέτοιων σκευασμάτων που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, έστω και σε μικρές ποσότητες, εμπερικλείει σοβαρότατους ή/και μη αναστρέψιμους κινδύνους για την υγεία και την ανάπτυξή τους.
  • Η προμήθεια ΣΔ από το διαδίκτυο ή μέσω άλλης μη νόμιμης οδού, πρέπει να αποφεύγεται, αφού τέτοια σκευάσματα θεωρούνται αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.
  • Παρασκευάσματα που δεν έχουν ορθή ή/ και πλήρη σήμανση είναι ύποπτα για ανυπαρξία ή/ και ελλείψεις στον έλεγχο της παραγωγής / διακίνησης / πώλησης και ιδίως ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  • Η παράλληλη λήψη ΣΔ με φάρμακα, η ανεξέλεγκτη χρήση τους ή/ και υπέρβαση της συγκεκριμένης συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, εγκυμονούν κινδύνους. Γι’ αυτό ιδίως αν λαμβάνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ένα ΣΔ, το οποίο είναι φυτικό, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη είναι ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες για τους εξής λόγους:

(α) Τα φυτικής προέλευσης προϊόντα, δεν αποκλείεται, ανάλογα με την προέλευση και το είδος τους, να είναι είτε εκ φύσεως βλαβερά ή να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που προήλθαν από το περιβάλλον ή διαδικασίες παραγωγής

(β) ακόμα, όμως, και ασφαλή φυτικά σκευάσματα συχνά χρησιμοποιούνται για την παράνομη προώθηση και διακίνηση επικίνδυνων φαρμακευτικών ουσιών, πχ αναβολικών που προστίθενται σ’ αυτά.

Γι’ αυτό, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στη χρήση φυτικών (botanical, herbal) προϊόντων και να μην τα χρησιμοποιεί χωρίς να συμβουλεύεται το γιατρό / φαρμακοποιό / διατροφολόγο / διαιτολόγο.