ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΕΣ

Αποξηραμένα ή παστά φρούτα

Αποξηραμένα ή παστά φρούτα Παναγιώτης Κουρσάρης 03.08.2013

Είναι τροφή που παράγει ενέργεια γιατί είναι πλούσια σε σάκχαρο και το σάκχαρο είναι η πρώτη πηγή ενέργειας.
Είναι άριστο συνοδευτικό τροφών φυτικών (χόρτα -φρούτα).

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικό σνακ για τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων μας. Έχουν γλυκιά γεύση, αντικαθιστούν το γλυκό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δίνουν ενέργεια και μεταφέρονται και συντηρούνται πολύ εύκολα. Έχουν λοιπόν ότι χαρακτηριστικό χρειάζεται ένα σνακ, δεν πρέπει όμως να τα συγκρίνετε με τα φρούτα.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ορισμένα μικροστοιχεία, η διαδικασία όμως ξήρανσης οδηγεί στην σημαντική μείωση τους από το αρχικό προϊόν. Τα φλαβονοειδή και γενικά ορισμένα απ' τα υδατοδιαλυτά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα, καταστρέφονται σε κάποιο ποσοστό λόγο της ευαισθησίας τους στην ψηλή θερμοκρασία και το φως. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα αποξηραμένα φρούτα ίδια, ορισμένα παράγονται με διαφορετικές διαδικασίες, όπως επίσης και σε ορισμένα προστίθεται ζάχαρη, για παράδειγμα στα κομμάτια ανανά συνήθως προστίθεται ζάχαρη ενώ η μπανάνα περνάει από βαθύ τηγάνισμα. Επιλέγουμε πάντα όσα δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, ιδανική επιλογή είναι το αποξηραμένο δαμάσκηνο που περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και εξυπηρετεί την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Να θυμόμαστε πάντα ότι δεν αντικαθιστούν τα φρούτα!

Προτιμότερα αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, παστά σύκα, παστά δαμάσκηνα, παστά βερίκοκα (χρυσόμηλα), χουρμάδες (φοινίκια), παστά κεράσια,