ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

10 + 1 Βασικοί Κανόνες Αδυνατίσματος

10 + 1 Βασικοί Κανόνες Αδυνατίσματος Παναγιώτης Κουρσάρης 05.08.2013

Οποιαδήποτε δίαιτα και αν ακολουθήσετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας και να εφαρμόσετε μερικούς κανόνες διατροφής!

1. ΜΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ τον εαυτό σας για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του γεύματος, εκτός και αν είναι για λαχανικά.

2. ΤΡΩΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ποσότητες από τα πλείστα φαγητά (ιδίως από αυτά που προσφέρουν ενέργεια -θερμίδες: αμυλούχα, κρέας, γαλακτοκομικά, λαδερά).

3. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕ τις μερίδες σας σε λαχανικά, ιδίως ωμά. Χρησιμοποιείτε έως οδηγό σας το πιάτο διατροφής.

  1. ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ τραγανιστά φαγητά (μήλα, σαλάτες, ποπ-κορν, φρυγανιές, λαχανικά) - παίρνουν περισσότερη ώρα και ενέργεια να φαγωθούν και έτσι μπορούν να περιοριστούν τα ακανόνιστα και συχνά «τσιμπήματα». Προτιμάτε τα προγραμματισμένα και υγιεινά ενδιάμεσα, όπως φρούτα, λαχανικά, αποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρούτα, αποβουτυρωμένο γάλα, κράκερ με άπαχο τυρί, και να θυμάστε ότι τα φρούτα και οι χυμοί δεν είναι «ελεύθερες τροφές» χωρίς δηλαδή θερμίδες και επιτρεπόμενα σε απεριόριστες ποσότητες.

5. ΤΡΩΤΕ λιγότερη πρωτεΐνη - (12-15%) των ημερήσιων θερμίδων (κρέας/ ψάρι/ κοτόπουλο/ γαλακτοκομικά/ αυγό/όσπρια). Το ποσό ακριβώς εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

6. ΜΕΙΩΣΤΕ την κατανάλωση αλκοόλ, κάθε 1 γρ. αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες και μεταβολίζεται όπως το λίπος, εξάλλου σε περίοδο μείωσης θερμίδων για αδυνάτισμα, ο οργανισμός χρειάζεται να παίρνει τροφές/ποτά που να περιέχουν τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών ουσιών, με τις λιγότερες θερμίδες (αυτή είναι η έννοια της πυκνότητας θρεπτικής αξίας) για διατήρηση ισορροπίας του μεταβολισμού και αποφυγή ελλείψεων θρεπτικών ουσιών.

  1. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ τα γλυκά/αλμυρά ή τις τροφές που περιέχουν «empty calories» (τα είδη των τροφών που περιέχουν μόνο θερμίδες χωρίς θρεπτικές ουσίες) - καραμέλες, αναψυκτικά, ζάχαρη, γλύκισμα, αρτοποιήματα. Μην ξεχνάτε ότι τέτοιου είδους εδέσματα εκτός από πλούσια σε θερμίδες μπορεί να είναι και πλούσια σε λιπαρά.

8. ΜΕΙΩΣΤΕ το λίπος ( μαργαρίνη, μαγιονέζες, κρεμώδεις σάλτσες, λιπαρά κρέατα, τηγανιτά, ξηρούς καρπούς). Ένα ποσοστό λίπους (30% των ημερήσιων θερμίδων) χρειάζεται στον οργανισμό για τη μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών, διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και για ενέργεια). Προτιμάτε λοιπόν, τα αποβουτυρωμένα προϊόντα, κοτόπουλο, ψάρι, αφαιρείτε το λίπος από το κρέας πριν να μαγειρευτεί, μην τηγανίζετε και αποφεύγετε το εμφανές /επιπρόσθετο λίπος.

9. ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ τα «κοινωνικά» ενδιάμεσα. Να μάθετε να λέτε όχι, και να μένετε σταθεροί στις αρχές και το πρόγραμμά σας. Τότε είναι που και το περιβάλλον σας θα συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητά σας για το θέμα αδυνάτισμα και πιθανόν θα σας συμπαρασταθεί, προσφέροντάς σας εναλλακτικές λύσεις).

10. ΠΙΝΕΤΕ 6-8 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΝΕΡΟ. Το νερό καθαρίζει τον εντερικό σωλήνα από τις άχρηστες ουσίες, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, μεταφέρει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στον οργανισμό, συμβάλλει στο μεταβολισμό αλλά και βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού. Ξεχνάτε το μύθο «όχι νερό με το γεύμα», το νερό μπορούμε να το πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από το γεύμα, χωρίς καμιά αρνητική επίπτωση στο μεταβολισμό ή το βάρος μας ή πέψη των θρεπτικών ουσιών. Οι τροφές χρειάζονται να υγροποιηθούν (να γίνουν βλωμός) για την πιο εύκολη επεξεργασία από τον οργανισμό.

11. ΓΥΜΝΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Να θυμάστε: 1 κιλό σωματικού βάρους περιέχει 7000 θερμίδες. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και διατροφής / διαιτολογίας, συνιστούν απώλεια βάρους στο όριο 1/2 - 1 kg (κιλό) ανά εβδομάδα για την απώλεια λίπους και όχι υγρών, διατήρηση της σωστής υγείας και μεταβολισμού και αποφυγή της επαναφοράς του βάρους στο αρχικό μετά το πέρας της δίαιτας για απώλεια βάρους.