Οξεία Γαστρίτιδα - Έλκος - Γαστροεντερολογικά προβλήματα

Έλκος
Απαγορευμένα:
  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη (καφέ ή μαύρα αναψυκτικά)
  • Καφέ χωρίς καφεΐνη
  • Κόκκινο και πράσινο πιπέρι και πιπέρι σε σκόνη 
  • Σάλτσες ντομάτας 
  • Κόκκοι ντομάτας, ελιές 
  • Μπάμιες, μελιτζάνες, μαϊντανό
  • Σύκα, φράουλες, φύλλο μήλου, παστά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα), χρυσόμηλα, πορτοκάλι, χυμό πορτοκαλιού, σταφύλι, φύλλο ροδάκινου, νεκταρίνια, ρόδια 
  • Κραμπί, κρεμμύδι, σπανάχι, κόλιαντρος, ρόκκα, ωμό καρότο, σέλινο, βαρυψημένο αγγουράκι με μεγάλους κόκκους, μαϊντανό 
  • Όσπρια, μπιζέλι
  • Καρυκεύματα και μπαχαρικά (ρίγανη, κανέλα), σισάμι, μαυρόκοκκος
  • Σοκολάτα, ξηροί καρποί
  • Γάλα ή γιαούρτι ή γαλακτοκομικά προϊόντα (αν υπάρχει δυσανεξία λακτόζης -lactase deficiency)
  • Λιπαρά: τηγανητά, αρνί, βούτυρο
  • Κάπνισμα
Οι πιο πάνω τροφές μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ή άλλων γαστροεντολογικών παθήσεων. Όμως αυτό δεν είναι γενικός κανόνας και ο καθένας με αυτή την πάθηση πρέπει να δοκιμάσει ένα-ένα τα πιο πάνω και να καθορίζει την δική του λίστα με τυχόν επιπρόσθετα φαγητά που μπορούν να τον ενοχλούν σαν άτομο.

Γενικοί κανόνες:
1. Τρώτε 3 σταθερά γεύματα την μέρα (σταθερές ώρες γεύματος καθημερινά) και δυο ενδιάμεσα.
2. Τρώτε μικρά γεύματα για να αποτρέπεται η παραγωγή οξέος.
3. Αποφεύγετε να πίνετε πολλά υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων σας γιατί δημιουργούν δυσφορία από το φούσκωμα του στομάχου.
4. Αποφεύγετε υπερβολική χρήση ασπιρίνης γιατί καταστρέφει τα τοιχώματα του στομάχου (συζητάτε το με τον γιατρό σας).
5. Αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε ότι σας προκαλεί δυσφορία.
6. Προσπαθήστε να τρώτε σε όσο πιο γίνεται ήρεμη ατμόσφαιρα.
7. Μην καπνίζετε.
Share it:

ΥΓΕΙΑ

Post A Comment: