FITNESS

10 συμβουλές για την σωματική άσκηση

10 συμβουλές για την σωματική άσκηση Παναγιώτης Κουρσάρης 02.03.2015

Ακολουθήστε τις πιο κάτω 10 συμβουλές σωματικής άσκησης

  1. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Κάντε μια πλήρη σωματική εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι όλα βρίσκονται σε μια καλή κατάσταση λειτουργίας, στη συνέχεια ψάξτε για έναν προσωπικό γυμναστή στο κοντινό σας γυμναστήριο και κλείστε ένα ραντεβού για μια διαβούλευση. Ο γυμναστής θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πιο είναι το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, το σωματικό σας λίπος και θα μετρήσει την περιφέρειας σας, συμβουλεύοντας σας για το σωστό τρόπο για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα.
  2. Ξεκινήστε αργά! Πολλοί αρχάριοι κάνουν το λάθος να κάνουν πάρα πολύ άσκηση όταν πρωτοξεκινούν. Αν δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό καιρό (ή ποτέ) ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα περπατήματος για περίπου 20 έως 30 λεπτά, 3 ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε άσκηση, προσθέστε μερικά επιπλέον λεπτά στην προπόνηση σας για την εβδομαδιαία σας πρόοδο.
  3. Γράψτε κάτω τις καθημερινές σας προπονήσεις, κρατώντας σημειώσεις για το τι κάνατε, πώς αισθανθήκατε και πώς βελτιωθήκατε από την τελευταία σας προπόνηση. 
  4. Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας κάθε εβδομάδα, όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα ραντεβού σας στο γιατρό.
  5. Ξεσηκώστε τον κολλητό ή την κολλητή σας, τον/την σύζυγο σας ή άλλα κοντινά σας πρόσωπα για να ξεκινήσουν άσκηση μαζί σας.
  6. Κάθε μέρα, ρωτάτε τον εαυτό σας πώς μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο υγιή. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο πίνοντας περισσότερο νερό ή χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα.
  7. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας! Προσφέρετε στον εαυτό σας ένα μασάζ, όταν πετύχετε τους στόχους σας, ή ίσως κάποια νέα αθλητικά ρούχα (αναλόγως πάντα στην οικονομική σας κατάσταση).
  8. Ορίστε ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους. Τους μακροπρόθεσμους στόχους είναι καλό να τους θέτουμε, αλλά είναι τόσο μακριά που συχνά ξεχνάμε γιατί δουλεύουμε τόσο σκληρά. Για να διατηρήσετε το κίνητρο σας, γράψτε ένα ημερήσιο ή εβδομαδιαίο στόχο και στη συνέχεια ακολουθήστε την συμβουλή (7) (ανταμείβοντας τον εαυτό σας), αν τον φτάσετε.
  9. Προετοιμαστείτε για την προπόνηση σας από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζοντας την τσάντα του γυμναστηρίου ή, αν γυμνάζεστε στο σπίτι, βγάλτε έξω τα αθλητικά σας ρούχα σας, έτσι ώστε όταν φτάσετε στο σπίτι σας, να είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε.
  10. Τρώτε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην εξαντληθείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης σας.