ΥΓΕΙΑ

Υγεία: 9 οφέλη της κανέλας στην ζωή μας

Υγεία: 9 οφέλη της κανέλας στην ζωή μας Παναγιώτης Κουρσάρης 16.06.2014

Ποιου δεν αρέσει μία γεύση κανέλας πάνω σε μία φρέσκα μηλόπιτα ή σε ένα chai latte; Είναι ένα από τα μπαχαρικά που έχουν μια φανταστική γεύση. Αλλά η γεύση δεν είναι ο μόνος λόγος για να αγαπήσετε την κανέλα. Πιο κάτω είναι 10 λόγοι για να αγαπήσετε αυτό το σούπερ μπαχαρικό:

 1. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Αυτό είναι επίσης μια εξαιρετική είδηση για όποιον επιθυμεί σταθερά ενεργειακά επίπεδα.

 2. Η κανέλα έχει αποδειχθεί να μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Η LDL είναι επίσης γνωστή ως η επιβλαβής χοληστερόλη. Η μείωση της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

 3. Διαθέτει μία φυσική αντι-μολυσματική ένωση. Σε μελέτες, η κανέλα υπήρξε αποτελεσματική έναντι του έλκους που προκαλεί ελικοβακτηριδίο του πυλωρού και άλλα παθογόνα.

 4. Μειώνει τον πόνο που συνδέεται με την αρθρίτιδα. Η κανέλα έχει αποδειχθεί σε μελέτες στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, στο Νοσοκομείο Kangnam της Κορέας, να μειώνει τις κυτοκίνες που συνδέονται με τους αρθριτικούς πόνους.

 5.  Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, δείχνει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας  στην πρόληψη του καρκίνου καθώς μπορεί να βοηθήσει επίσης και τους πάσχοντες από τη νόσο.

 6. Είναι ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

 7. Περιέχοντε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγγάνιο έστω και σε μικρές ποσότητες σε μια τυπική δόση αλεσμένης κανέλας.

 8. Είναι αποδεδειγμένη ως αποτελεσματική για τους πόνους της περιόδου και για την στειρότητα. Η κανέλα περιέχει μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει την ορμόνη προγεστερόνη και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στις γυναίκες, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ορμονών.

 9. Σύμφωνα με έρευνα στο Εργαστήριο Έρευνας Cytokine, Τμήμα Πειραματικής Θεραπευτικής, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η κανέλα βοηθά διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι εξής: τη νόσο του Alzheimer, τη νόσο του Parkinson, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τον όγκο του εγκεφάλου και τη μηνιγγίτιδα. Η έρευνα δείχνει ότι η κανέλα μειώνει την χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με αυτές τις νευρολογικές διαταραχές.