ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Γιατί χρειαζόμαστε συμπληρώματα ψευδαργύρου - Η σημασία του ΖΜΑ στο Bodybuilding

Γιατί χρειαζόμαστε συμπληρώματα ψευδαργύρου - Η σημασία του ΖΜΑ στο Bodybuilding Παναγιώτης Κουρσάρης 04.08.2014

Οι ελλείψεις ψευδαργύρου και μαγνησίου είναι διαδεδομένες στο ευρύ πληθυσμό. Είναι ακόμα πιο συχνές στους αθλητές και σε πολύ δραστήρια άτομα, επειδή αυτά τα μεταλλικά στοιχεία χάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο αντίκτυπος που έχει στην φυσική απόδοση είναι άγνωστος. Το 1998, η κατάσταση του μετάλλου σε πάνω από 250 παίκτες του NFL ελέγχθηκε για να αποδείξει αυτό το σημείο. Σε πάνω από το 70% των παικτών τα επίπεδα ήταν είτε εξαντλημένα ή παρουσίασαν ελλείμματα τόσο στον ψευδάργυρο όσο και στο μαγνήσιο.

Για το λόγο αυτό, bodybuilders και αθλητές χρησιμοποιούν το συμπλήρωμα ΖΜΑ (Zinc Monomethionine Aspartate), ένα μείγμα από ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 που αναπτύχθηκε από τον Victor Conte. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει την τεστοστερόνη και τα επίπεδα της IGF-1, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

Η επικεφαλής στεροειδή ορμόνη του ανδρικού σώματος είναι η τεστοστερόνη, όπως κάθε bodybuilder ξέρει. Η τεστοστερόνη προσφέρει πολλά οφέλη για το ανδρικό σώμα. Ανεβάζει την σεξουαλική ορμή και λειτουργία, επιταχύνει τις περιόδους ανάρρωσης, εντείνει την πνευματική συγκέντρωση, αυξάνει την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό, αυξάνει το μεταβολισμό και καίει το λίπος. Η λήψη συμπληρωμάτων ΖΜΑ έχει ως αποτέλεσμα μία στιγμιαία αύξηση της τεστοστερόνης που ακολουθείται από μια συνεχή αύξηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν ποδοσφαιριστές στο Western Washington University, σε οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που λάμβανε ΖΜΑ αύξησε τα ελεύθερα και τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης κατά 30%, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε μείωση της τάξης του 10%. Η ομάδα του ΖΜΑ είχε επίσης μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της IGF-1 σε σύγκριση με μείωση 20% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Εκτός από την άνοδο της στάθμης των αναβολικών ορμονών, η ομάδα του ΖΜΑ πρόσθεσε 2,5 φορές περισσότερη μυϊκή μάζα και δύναμη σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Το ZMA, με το συνεργιστικό μείγμα ψευδαργύρου και μαγνησίου, υπολογίζεται να μεγιστοποιεί την απορρόφηση και να σας βοηθά να επουλωθείτε από τις ακαμψίες της προπόνησής σας. Ο ψευδάργυρος έχει μια ζωτική λειτουργία στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης των ιστών, καθώς και στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας των ηλεκτρολυτών, τη δημιουργία ενέργειας και την κανονική νευρο-μυϊκή λειτουργία.

Το ΖΜΑ βελτιώνει την αντοχή, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Αυτή η επιστημονικά σχεδιασμένη φόρμουλα μετάλλων μπορεί ριζικά να βοηθήσει τα φυσιολογικά επίπεδα των αναβολικών ορμονών και της μυϊκής δύναμης, και να ζωντανέψει τη σωματική απόδοση σε καλά εκπαιδευμένους αθλητές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ψευδάργυρος; 

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο και ένα αντιοξειδωτικό, και θα πρέπει να το επανακτήσετε από τη σκληρή προπόνηση, αν και η σκληρή προπόνηση και ορισμένες αυστηρές δίαιτες είναι αυτά που συχνά μειώνουν εξ’ αρχής τα επίπεδα ψευδαργύρου αίματος. Δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα αντιοξειδωτικό, η απουσία του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερπροπόνησης και αυξημένη ευπάθεια σε κρυολογήματα και γρίπη, καθώς και ενοχλήσεις στην ισορροπία επιπέδων των ορμονών που ενθαρρύνουν τη διεύρυνση των μυών.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό σε περισσότερα από 100 ένζυμα και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπαραγωγική λειτουργία, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη μεταφορά της βιταμίνης Α. Η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων.

Οι περισσότεροι bodybuilders γνωρίζουν για τη σημασία του ψευδαργύρου εδώ και καιρό. Δυστυχώς, το σώμα δίνει προτεραιότητα στο ασβέστιο πριν από το ψευδάργυρο και όταν τα δύο πάνε στην κυκλοφορία του αίματος ταυτόχρονα ο ψευδάργυρος δεν απορροφάται. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν ασβέστιο, επειδή είναι το φθηνότερο πράγμα που κρατά τα χάπια και τα καλύμματα μαζί.

Τα συμπληρώματα ZMA χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται αποσιδήρωση για την τήξη του ψευδάργυρου, της μεθειονίνης και του ασπαρτικού οξέος μαζί, επομένως το ασβέστιο είναι περιττό. Πανεπιστημιακή έρευνα απέδειξε ότι ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο που περιέχονται στο ZMA απορροφώνται πολύ καλύτερα από ότι άλλα συμπληρώματα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την απορρόφηση του ψευδαργύρου σε οποιαδήποτε μορφή είναι να τον καταναλώνετε με μεγάλη ποσότητα κρέατος ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Συνδυάζοντας το ΖΜΑ

Εφόσον οι bodybuilders τείνουν να πειραματίζονται και η επιστήμη των συμπληρωμάτων έχει γίνει πιο ακριβή, γνωρίζουμε ότι συνδυάζοντας το ΖΜΑ με διττανθρακικό κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Το διττανθρακικό κάλιο, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο baking powder, σας βοηθά να προσθέσετε μυϊκή μάζα.

Το ZMA είναι καλά αποδεκτό από ένα μεγάλο ποσοστό άκρως αλλεργικών ατόμων, καθώς είναι απαλλαγμένο από τα πιο διαδεδομένα αλλεργιογόνα, όπως το καλαμπόκι, τη σόγια, τη μαγιά, το ρύζι, το κριθάρι, το σιτάρι, τη  λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) και όλα τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή, τα ψάρια και προϊόντα αυγών. Δεν περιέχει επίσης πρόσθετες αρωματικές ύλες, σάκχαρα, άλατα, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά.

Το ZMA δεν έχει αναγνωρισμένες παρενέργειες, αλλά πρέπει να λαμβάνεται στις σωστές ποσότητες με τις ακριβείς αναλογίες που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες μελέτες - 11mg βιταμίνη Β6, 450mg μαγνήσιο και 30mg ψευδάργυρο.

Αγορά συμπληρώματος ψευδαργύρου (ZMA)

Μια άριστη επιλογή αγοράς στον ακόλουθο σύνδεσμο=>  ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ