ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

12 συμπληρώματα για γράμμωση και μέγιστη καύση λίπους

12 συμπληρώματα για γράμμωση και μέγιστη καύση λίπους Παναγιώτης Κουρσάρης 17.03.2016

Διώξτε μακριά τα τελευταία ανεπιθύμητα κιλά με τα πιο κάτω σπουδαία συμπληρώματα διατροφής. 

Πολλοί λιποδιαλύτες έρχονται και φεύγουν. Οι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει μια πληθώρα συστατικών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν το τέλειο προϊόν καύσης λίπους, και κάθε χρόνο ο κατάλογος των νέων προσθηκών μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αλλά το νεότερο δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο. Μετά από πειραματισμό με τις εκατοντάδες των συστατικών κατά τη διάρκεια των χρόνων, έχουμε περιορίσει τη λίστα σε 12 από τους καλύτερους λιποδιαλύτες που μπορείτε να αγοράσετε.

Τα Βασικά

Πριν πάρετε κάποιο νέο συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο δεν μπορείτε καν να προφέρετε, για να διώξει το λίπος σας, βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τα βασικά. Η έρευνα δείχνει ότι τα ακόλουθα επτά συμπληρώματα είναι κρίσιμα για την καύση λίπους σας. Χρησιμοποιήστε πρώτα αυτά προτού ψάξετε για διάφορα συμπληρώματα λιποδιαλυτών.

1. Βιταμίνη C

Αν κοιτάξει κανείς τον κατάλογο των δυνατοτήτων της βιταμίνης C - ενισχυτής ανοσίας, θεραπευτής πληγών, ενισχυτής νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) - είναι προφανές ότι πρόκειται για εξαιρετικό συμπλήρωμα. Έτσι είναι λογικό ότι η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην καύση του σωματικού λίπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η βιταμίνη C δείχνει να βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Βρήκαν ότι τα άτομα με υψηλότερο σωματικό λίπος είχαν χαμηλότερα επίπεδα αίματος της βιταμίνης C. ‘Οταν δόθηκε στα άτομα του πειράματος μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη C για τέσσερις εβδομάδες, τα άτομα που έπαιρναν 500mg βιταμίνης C έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, τα οποία παρουσίασαν μειωμένη καύση λίπους (11%).

Δοσολογία: Πάρτε 500-2000mg βιταμίνης C ανά ημέρα μαζί με το φαγητό.

2. Καρνιτίνη

Αυτή η ένωση που μοιάζει με αμινοξύ και συντίθενται από το σώμα δεν είναι σαν τα τυπικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται από το σώμα για την κατασκευή πρωτεϊνών (όπως η λευκίνη, η λυσίνη και η βαλίνη). Κατασκευασμένη από διάφορα αμινοξέα και βιταμίνες, η καρνιτίνη χρησιμοποιείται για διάφορες λειτουργικές διεργασίες στο σώμα. Μία η οποία μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά των λιπών στα μιτοχόνδρια των κυττάρων (όπως στα μυϊκά κύτταρα), εκεί όπου καίγονται για ενέργεια. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καρνιτίνη που λαμβάνεται πριν από την άσκηση βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος και μειώνει την κούραση.

Δοσολογία: Πάρτε 500-2000mg στη μορφή της L-καρνιτίνης ή ακετυλο-L-καρνιτίνης, το πρωί πριν από το πρωινό, 30-60 λεπτά πριν από την προπόνηση και το βράδυ.

3. Σελήνιο

Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι κρίσιμο για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Το σελήνιο είναι ένα συστατικό του ενζύμου που βοηθά στη μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του αυξημένου μεταβολισμού. Τα ανεπαρκή επίπεδα σεληνίου μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να προωθήσουν τον υποθυρεοειδισμό, ή τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Δοσολογία: Πάρτε 200-400mcg την ημέρα μαζί με το φαγητό. Για φυσική επιλογή σεληνίου πάρτε  Καρύδια Βραζιλίας

4. Ασβέστιο

Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το μέταλλο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, και μπορεί να έχετε ακούσει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του χαμηλού σωματικού λίπους. Το ασβέστιο ρυθμίζει την ορμόνη καλσιτριόλη, η οποία προκαλεί το σώμα να παράγει λίπος και εμποδίζει την διάσπαση του. Όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι επαρκή, η καλσιτριόλη καταστέλλεται. Το ασβέστιο βοηθά περαιτέρω την απώλεια λίπους μειώνοντας την ποσότητα του διατροφικού λίπους που απορροφάται από τα έντερα. Η λιγότερη απορρόφηση λίπους είναι παρόμοια με την λιγότερη κατανάλωση λίπους, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να το καταναλώσετε.

Δοσολογία: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου συμπληρώνοντας με περίπου 1.000mg ανά ημέρα μαζί με το φαγητό.

5. Ψευδάργυρο

Η έλλειψη αυτού του μετάλλου είναι κοινή σε αθλητές που προπονούνται σκληρά, ειδικά όταν περιορίζουν τις θερμίδες σε περίοδο γράμμωσης. Αυτό δεν είναι καλό, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1). Τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου πιθανόν επίσης να παρέμβουν με την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε ένα μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και καθιστώντας δυσκολότερη την πτώση του σωματικού λίπους. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε ψευδάργυρο είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στα ποσοστά του μεταβολισμού. Όταν πήραν ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου (25mg) για 20 ημέρες, ο μεταβολισμός τους είχε ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πριν αρχίσουν τη δίαιτα χαμηλή σε ψευδάργυρο.

Δοσολογία: Πάρτε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου, όπως ΖΜΑ, με άδειο στομάχι πριν από τον ύπνο παρέχοντας σας με 30mg ψευδαργύρου και διασφαλίζοντας σας έναντι του αργού μεταβολισμού.

6. Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού

Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένας λιποδιαλύτης που να μην περιλαμβάνει εκχύλισμα πράσινου τσαγιού - επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα με την απώλεια λίπους. Το πράσινο τσάι περιέχει τα συστατικά που ονομάζονται κατεχίνες, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συστατικού υπεύθυνου για τις θερμογόνες ιδιότητες του, την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Η σημαντική θερμογόνος δράση του πράσινου τσαγιού προέρχεται από αυτή την ικανότητα των κατεχινών να αναστέλλουν ένα ένζυμο που διασπά τη νορεπινεφρίνη, ο νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού και στην καύση λίπους.

Δοσολογία: Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι μια εξαιρετική ιδέα, θα πρέπει να λαμβάνετε επίσης περίπου 500mg από [εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (https://tidd.ly/36qZPXz) τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα σας. Έρευνα δείχνει ότι οι κατεχίνες από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό από ότι αολι το τσάι.

7. Καφεΐνη

Πολλά από τα πράγματα που αναφέρθηκαν σχετικά με το πράσινο τσάι μπορούν να ειπωθούν και για την καφεΐνη. Πρώτον, δεν μπορείτε να βρείτε έναν λιποδιαλύτη που να μην παρέχει κάποια μορφή καφεΐνης, και δεύτερον, λαμβάνοντας συμπληρωματικές μορφές καφεΐνης είναι καλύτερο από την κατανάλωση της στον καφέ ή σε άλλα ροφήματα. Η καφεΐνη βοηθά την απώλεια λίπους μέσω σύνδεσης σε λιπώδη κύτταρα, ενισχύοντας την αφαίρεση του λίπους και αναστέλλοντας την αποθήκευση του. Διευκολύνει επίσης την καύση επιπλέον λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δοσολογία: Πάρτε 100-300mg καφεΐνης με το πρωινό σας γεύμα και 1-2 ώρες πριν την προπόνηση.

Ενισχυτές καύσης λίπους

Αφού καλύψετε τις βάσεις σας με τα βασικά συμπληρώματα καύσης λίπους που έχουμε αναφέρει πιο πάνω, μπορείτε να προσθέσετε μερικά από τα ακόλουθα συστατικά για να κρατήσετε την καύση λίπους σε εγρήγορση. Η απώλεια σωματικού λίπους είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί συνεχή σπρώξιμο ώστε να συνεχίσει η πρόοδος καύσης λίπους. Το πλάνο συμπλήρωσης σας, όπως και της διατροφή σας, θα πρέπει να είναι προοδευτικό - είναι καλύτερα να αυξάνετε σταδιακά τις δόσεις και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

8. Raspberry Ketone

Αυτή η αρωματική ένωση που βρίσκεται στα κόκκινα σμέουρα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την forskolin ενεργοποιώντας την hormone-sensitive lipase, η οποία προκαλεί το λίπος στα λιποκύτταρα να καταρρεύσει και να κυκλοφορήσει ώστε να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια και να καεί. Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ehime (Ιαπωνία) έδειξε ότι άτομα που έλαβαν Raspberry Ketone έχασαν περισσότερο λίπος.

Δοσολογία: Πάρτε 100 mg raspberry ketone 2 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

9. Φορσκολίνη

Η φορσκολίνη είναι μία ενεργή ένωση στο βότανο Coleus forskohlii, ένα μέλος της οικογένειας της μέντας. Ενισχύει την απώλεια λίπους με την ενεργοποίηση του ενζύμου κυκλάση αδενυλική, η οποία συμμετέχει επίσης στην παραγωγή τεστοστερόνης, οδηγώντας σε λειτουργίες - συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της ορμόνης που επιτρέπει το λίπος να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα για χρήση τους ως καύσιμο. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι άνδρες που έπαιρναν φορσκολίνη για 12 εβδομάδες έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό λίπος και βίωσαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Δοσολογία: Πάρτε ένα συμπλήρωμα που παρέχει 20-50mg φορσκολίνης 2-3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

10. Evodiamine

Αυτό το εκχύλισμα από τον καρπό Evodia rutaecarpa εργάζεται για να κάψει σωματικό λίπος διεγείροντας συγκεκριμένους υποδοχείς στο κεντρικό νευρικό σύστημα που ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό. Το evodiamine μειώνει επίσης την πείνα και επιβραδύνει την πέψη των τροφίμων, η οποία όχι μόνο σας κάνει να ασισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά οδηγεί σε μια σταθερή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης και προλαμβάνει τις αιχμές ινσουλίνης, οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους.

Δοσολογία: Πάρτε 30-50mg evodiamine 2-3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα σας.

11. Συνεφρίνη

Η συνεφρίνη είναι το ενεργό συστατικό του φυτού Citrus aurantium, γνωστό και ως νεράντζι. Η δομή του είναι χημικά παρόμοια με την εφεδρίνη, αλλά αυξάνει το μεταβολισμό χωρίς να αυξάνει ταυτόχρονα τον καρδιακό ρυθμό ή την αρτηριακή πίεση. Η συνεφρίνη δρα διεγείροντας συγκεκριμένους υποδοχείς στα λιπώδη κύτταρα που αυξάνουν τη διάσπαση και την απελευθέρωση του λίπους, την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και την άμβλυνση της όρεξης. Αυτό είναι ακριβώς το μυστικό για την απώλεια λίπους.

Δοσολογία: Πάρτε 200-600mg του citrus aurantium που να περιέχει 5-20mg συνεφρίνη, 2-3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα σας.

12. Φύκια Wakame

Γνωστά επιστημονικά ως undaria pinnatifida, αυτά τα καφέ φύκια περιέχουν το δραστικό συστατικό fucoxanthin, ένα καροτενοειδές που αυξάνει τη δραστηριότητα της αποσύνδεσης των πρωτεϊνών στα λιποκύτταρα. Η αποσύνδεση πρωτεϊνών αυξάνει τη δραστηριότητα του μεταβολικού μηχανισμού στα κύτταρα, καθιστώντας τα να καίνε περισσότερα καύσιμα για να παράγουν επαρκή ενέργεια. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες, όπως λίπος, επί καθημερινής βάσης. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο στην Ιαπωνία δείχνει ότι ποντίκια και αρουραίοι που έλαβαν συμπληρώματα fucoxanthin από φύκια wakame έχασαν σημαντικά περισσότερο κοιλιακό λίπος από τα αυτά που είχαν πάρει ένα εικονικό φάρμακο. Μια πρόσφατη αδημοσίευτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα φυκιών wakame παρουσίασαν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό και έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από ότι η ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Δοσολογία: Ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν εκχύλισμα φυκιών, όπως η εμπορική μορφή Xanthigen και πάρτε 150-200mg 2-3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα σας.