ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

L-Κιτρουλίνη: Ένα από τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα

L-Κιτρουλίνη: Ένα από τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα Παναγιώτης Κουρσάρης 13.09.2016

Τι είναι η Κιτρουλίνη (Citrulline Malate) και γιατί είναι απο τα καλύτερα Pre-Workout συμπληρώματα;

Η [κιτρουλίνη (https://tidd.ly/36qZPXz) είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους φτιάχνουν homemade προεξασκητικά ροφήματα ή για όσους θέλουν μυϊκά πρηξίματα δίχως διεγερτικά και καφεΐνη.

H κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται σε L-αργινίνη στα νεφρά, το οποίο σημαίνει ότι η L-κιτρουλίνη είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση των επιπέδων L-αργινίνης στο σώμα από ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνης. Επομένως, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο δραστικό σαν αγγειοδιασταλτικό από την αργινίνη. Είναι ένα από τα τρία αμινοξέα στον κύκλο της ουρίας, μαζί με την L-αργινίνη και L-ορνιθίνη. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα για την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την υγεία της καρδιάς. Οδηγεί σε μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη αντοχή τόσο για αερόβια όσο και για αναερόβια παρατεταμένη άσκηση.

Επιπρόσθετα, αυξάνει το περιεχόμενο του πλάσματος σε ορνιθίνη και αργινίνη. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνει τη διαδικασία ανακύκλωσης της αμμωνίας και το μεταβολισμό του νιτρικού οξειδίου, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση της στυτικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση, μιμούμενο τη δράση αντίστοιχων φαρμάκων.

H L-αργινίνη και η L-ορνιθίνη υπόκεινται σε μειωμένη απορρόφηση όταν λαμβάνονται σε δόσεις των 10 g ή περισσότερο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Αντίθετα, η κιτρουλίνη δεν έχει αυτή την παρενέργεια, και δεδομένου ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριών αμινοξέων στο πλάσμα, γενικά προτιμάται η χρήση και των 2 αμινοξέων ταυτόχρονα, με έμφαση στη μεγαλύτερη δοσολογία της κιτρουλίνης και λιγότερο στην αργινίνη.

Από τροφές, βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο καρπούζι (από εκεί προέρχεται και η ονομασία του καρπουζιού ως Citrullus Vulgaris).

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία για την λήψη Κιτρουλίνης;

Προτεινόμενη δοσολογία: 6-8 γραμμάρια πριν την άσκηση.

Βιβλιογραφία

Από MyProtein Βασίλης Σκολίκης