ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σε ποιο τύπο σωματος ανήκεις

Σε ποιο τύπο σωματος ανήκεις Παναγιώτης Κουρσάρης 07.12.2016

Τουλιάτος Γιώργος - Ακριβής αναδημοσίευση από την Myprotein

Υπάρχουν τρείς τύποι σώματος - ο μεσόμορφος, που είναι ο ιδανικότερος για σωματοδόμηση, γιατί φτιάχνει εύκολα μύες και δεν παχαίνουν εύκολα. Έχει ευρείς ώμους και στενή μέση.

Ο ενδόμορφος ο οποίος έχει μεγάλα κόκκαλα, μεγάλη μέση και την τάση να παχαίνει ευκολότερα και να αδυνατίζει μονάχα με σκληρή δίαιτα και αεροβίωση.

Τέλος ο εκτόμορφος που είναι το κλασσικό παράδειγμα αδύνατου, λιπόσαρκου που δε βάζει εύκολα κιλά και χάνει βάρος ακόμη ευκολότερα, εξαιτίας υψηλού μεταβολικού ρυθμού. Διακρίνεται για τον επίπεδο του θώρακα και τους στενούς γοφούς.

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα καθαρού μεσόμορφου ήταν ο Lee Haney, ενώ ενδόμορφου ο Bill Pearl. O Frank Zane ήταν εκτόμορφος, o Arnold εκτομεσόμορφος, ο Dorian Yates  ενδομεσομόρφος, όπως και ο Jay Cutler. Μπορούμε να καταλάβουμε το σωματότυπο μας, εάν σκεφτούμε πως ήταν η σωματοδομή μας πριν ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Συνήθως κάθε άνθρωπος συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία από δύο σωματότυπους, αλλά με συστηματική προπόνηση και αυστηρή δίαιτα ενδέχεται να μεταβεί σε διαφορετικό τύπο σωματοδομής.

Δείτε επίσηςΕκτόμορφος - Μεσόμορφος - Ενδόμορφος

Myprotein - Τουλιάτος Γιώργος

Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.