ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Ενεργειακά ποτά: Μύθος η Αλήθεια?

Ενεργειακά ποτά: Μύθος η Αλήθεια? Παναγιώτης Κουρσάρης 25.07.2017

Η χρήση ενεργειακών ποτών μεταξύ των αθλητών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η καφεΐνη και η ταυρίνη είναι τα δύο βασικά συστατικά που ενισχύουν την απόδοση και βρίσκονται στα ενεργειακά ποτά. Λειτουργούν όμως όπως αναγράφονται από τις εταιρείες δηλαδή το ότι μετά την κατάπτωση του ενεργειακού ποτού θα έχουμε αυξημένη δύναμη, αντοχή, συγκέντρωση ή μήπως πέφτουμε θύματα βιομηχανικών συμφερόντων!?

Θα ήταν πολύ ωραία αν όλα αυτά που υπόσχονται ότι μας προσφέρουν τα ενεργειακά ποτά όντως συνέβαιναν, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Αρκετές έρευνες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις τα τελευταία χρόνια, από επιστήμονες καθηγητές φυσικής αγωγής αλλά τα αποτελέσματα δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα των εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα μια πρόσφατη μελέτη όπου πραγματοποιήθηκε με 15 δρομείς έδειξε ότι η κατάπτωση καφεΐνης και ταυρίνης δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην αντοχή και γενικότερα στην απόδοση σε τεστ δρόμου 15 λεπτών στο 70% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.

Αντιθέτως σε σχέση με αυτούς που πραγματοποίησαν το τεστ χωρίς να πιουν κάποιο ενεργειακό ποτό, αυτοί που ήπιαν είχαν μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση και περισσότερους παλμούς.

Σε μια άλλη έρευνα 14 άτομα έλαβαν ενεργειακό ποτό με καφεΐνη και πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα αντιστάσεων κυρίως για τα πόδια. Η μέγιστη δύναμη, η ποσοστιαία ενεργοποίηση μυικών ινών με ηλεκτρομυογράφημα αλλά και η μέγιστη ισχύς(ταχυδύναμη) αξιολογήθηκαν.

Εκτός από την μέγιστη δύναμη η ποσοστιαία ενεργοποίηση των μυικών ινών και η ταχυδύναμη δεν άλλαξε. Η μέγιστη δύναμη των δοκιμασθέντων αυξήθηκε κατά 1,5%, μία μέτρια διαφοροποίηση που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Τέλος σε μία ακόμα έρευνα όπου δοκιμασθέντες ήταν 10 άνδρες σε ένα κολέγιο όπου ασχολούνταν με αντιστάσεις, μετά την κατάπτωση ενεργειακού ποτού με καφεΐνη και ταυρίνη, κατέληξαν στο ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στην αντοχή του πάνω σώματος (απ την μέση και πάνω) και γενικότερα στην μυική αντοχή.

Με βάση τις παραπάνω έρευνες συμπεραίνουμε ότι τα ενεργειακά ποτά καλώς η κακώς δεν φέρουν τα αποτελέσματα που ισχυρίζονται αντιθέτως μπορεί και να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση λόγο της αύξησης της αρτηριακή πίεσης και της καρδιακής συχνότητας. Τα μόνα ενθαρρυντικά σημάδια φαίνονται στην αύξηση της μέγιστης δύναμης αν και η διαφορά είναι ελάχιστη.

Βιβλιογραφία-Πηγές:Peveler, Willard W.; Sanders, Gabe J.; Marczinski, Cecile A.; Holmer, Brady.:Journal of Strength and Conditioning

Collier, Nora B.; Hardy, Michelle A.; Millard-Stafford, Mindy L.; Warren, Gordon L : Journal of Strength and Conditioning

Eckerson, Joan M.; Bull, Anthony J.; Baechle, Thomas R.; Fischer, Chelsea A.; OBrien, Daniel C.; Moore, Geri A.; Yee, Jennifer C.; Pulverenti, Timothy S.: Journal of Strength and Conditioning