ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

Μέγιστη δύναμη στο γυμναστήριο - Ποια είναι τα οφέλη - Συμπληρώματα

Μέγιστη δύναμη στο γυμναστήριο - Ποια είναι τα οφέλη - Συμπληρώματα Παναγιώτης Κουρσάρης 24.07.2017

Καταρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το πρωτόκολλο προπόνησης της μέγιστης δύναμης.
5 εως 1 επαναλήψεις από 90% εως 100% αντίστοιχα της μίας μέγιστης επανάληψης. Όταν κάνουμε προπόνηση δύναμης οι μύες μας δέχονται την υψηλότερη τάση που μπορούν να δεχτούν σε μία προπόνηση με βάρη το οποίο είναι ένας από τους τρεις παράγοντες για την μυική ανάπτυξη-υπερτροφία. Άλλα αίτια που οδηγούν στην υπερτροφία είναι η παραγωγή γαλακτικού οξέως στους μυς δημιουργώντας αναβολικό περιβάλλον για αυτούς με επαναλήψεις από 12 έως 6 με 65% έως 85% μίας μέγιστης επανάληψης αντίστοιχα, αλλά και η αιμάτωση των μυών που παρατηρείται συνήθως από 10 επαναλήψεις και πάνω αφού μέσω της περισσότερης αιμάτωσης μεταφέρονται και περισσότερα μόρια πρωτεϊνών για να θρέψουν τους μύες μας.

Εκτός το ότι η προπόνηση μέγιστης δύναμης βοηθά στο να χτιστεί ο μυς έχει και έμμεσα αποτελέσματα καθώς όταν αναπτύσσεται η μέγιστη δύναμη μπορούμε να αυξήσουμε παραπάνω τα φορτία στις προπονήσεις κι έτσι να έχουμε το λεγόμενο progressive overloading (προοδευτική αύξηση βάρους στις αντιστάσεις) έτσι ώστε κάθε φορά που κολλάμε στα ίδια κιλά να σπάμε το πλατό μας. Έτσι αντί να σηκώνουμε τα ίδια φορτία, θα μπορούμε να τα αυξήσουμε κι έτσι θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την τάση που δέχονται οι μύες κατά την προπόνηση υπερτροφίας.

Τρίτο σημαντικό όφελος είναι ότι η προπόνηση μέγιστης δύναμης είναι πολύ λειτουργική μορφή προπόνησης, διότι μας διευκολύνει και στις καθημερινές μας δραστηριότητες είτε στην δουλειά άμα είναι επιβαρυντική για το σώμα είτε σε άλλους χώρους που απαιτούν παραγωγή έργου, λόγο της αύξησης που σημειώνεται στην δύναμη.

Τέλος να πούμε ότι για μια προπονητική μονάδα μυικής δύναμης πρέπει να έχουμε ξεκούραστο νευρομυικό σύστημα καθώς και κατά την διάρκεια της προπόνησης το διάλειμμα να διαρκεί τουλάχιστον 3 λεπτά ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε το ίδιο καλά σε όλα τα σετ.

Συμπληρώματα όπως η κρεατίνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της δύναμης εως και 15% επιστημονικώς αποδεδειγμένα αφού αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα φωσφοκρεατίνης τα οποία παράγουν ενέργεια σε πολύ υψηλές εντάσεις. Επίσης το tribullus terrestis φυσικό φυτικό συμπλήρωμα το οποίο είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό βάση ερευνών που έχουν γίνει με την αύξηση της ενδογενούς τεστοστερόνης συμβάλει στην αύξηση της δύναμης.

Πηγή: fmh.gr