ΥΓΕΙΑ

Διάρροια - Αιτίες και Θεραπεία

Διάρροια - Αιτίες και Θεραπεία Παναγιώτης Κουρσάρης 22.12.2013

Η κατάσταση αυτή θα αναλυθεί από την άποψη των πιο απλών μορφών που απαντώνται γενικά στην κλινική πρακτική. Αυτές συνήθως προκαλούνται από κάποιο μολυσματικό μικροοργανισμό, ειδικά στα παιδιά, ή από μια ανισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος που οδηγεί σε νευρική διάρροια.

Ο εκπαιδευμένος φυσικός θεραπευτής είναι ικανός να διακρίνει ή να αναγνωρίζει εκείνες τις επικίνδυνες γαστρεντερικές προσβολές στο βρέφη ή στα παιδιά, η σοβαρότητα των οποίων μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Αυτές πιθανώς να χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα με θεραπεία ενυδάτωσης. Συχνότερα συμβαίνουν κρίσεις διάρροια που συνοδεύονται από ναυτία και εμετό και χαρακτηρίζονται από συσφιγκτικούς πόνους στην κοιλιά και συνεχή κίνηση των εντέρων. Διαφορετικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι χρόνια, εκτεινόμενα σε μεγάλη χρονική περίοδο με πιο ήπια μορφή.

Αιτίες

Οι έντονες κρίσεις διάρροιας προκαλούνται συνήθως από κάποιο μολυσματικό οργανισμό, βακτηρίδια ή ιούς και έχουν ένα σύντομο κύκλο μιας ή δυο ημερών. Όπως συνήθως, ο φυσικός θεραπευτής θεωρεί την προσβολή ως δευτερεύοντα παράγοντα. Ο πρωταρχικός παράγων είναι η έλλειψη ανοσίας, εξαιτίας χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C, μιας αδυνατισμένης βλεννογόνου μεμβράνης της γαστρεντερικής οδού, η οποία μπορεί να προέρχεται από διαταραχή της χλωρίδας ή βακτηρίδια, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και από κακή λειτουργία του συκωτιού και του παγκρέατος.

Οι πρωταρχικές αιτίες εξηγούν γιατί τα άτομα υποφέρουν από διαφορετικές αντιδράσεις μετά τη μόλυνση. Μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά ναυτία και στομαχικοί πόνοι, χωρίς πραγματικό εμετό και διάρροια, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αφυδάτωση εξαιτίας υπερβολικού εμετού και διάρροιας. Στις βαριές περιπτώσεις ο φυσικός θεραπευτής θεωρεί ότι η ανοσία βρισκόταν σε χαμηλό επίπεδο πριν από την προσβολή.

Στις περισσότερο χρόνιες μορφές διάρροιας εμπλέκεται το νευρικό σύστημα και η αυξημένη περισταλτική δράση ή κίνηση των εντέρων σχετίζεται στενά με μιαν ανισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό το μέρος της νευρικής λειτουργίας μας, που δε βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του εγκεφάλου, είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστεί. Όμως μπορεί να επηρεαστεί βαθιά μέσω του διαλογισμού και διαφόρων τεχνικών χαλάρωσης.

Η κατανόηση του λεπτοφυούς αντίστοιχου του νευρικού συστήματος, έχει μεγάλη σημασία για την εκτίμηση της χρόνιας διάρροιας. Αξίζει να μελετήσουμε τη σχέση του ενεργειακού κέντρου του ηλιακού πλέγματος με ολόκληρη την πεπτική διαδικασία. Ο αναγνώστης παραπέμπεται επίσης στο λήμμα Νόσος του Κρον για σχετικά σχόλια στο θέμα αυτό. Αν το πρόβλημα της χρόνιας διάρροιας δε λυθεί, τότε μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή των εντέρων.

Θεραπεία

Αρκετή έμφαση δίνεται στη δίαιτα τόσο στις οξείες όσο και στις χρόνιες περιπτώσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσουμε και στις δυο καταστάσεις, είναι οι χυμοί φρέσκων λαχανικών ή αραιωμένοι χυμοί φρούτων. Αυτό ξεκουράζει τα έντερα, παρέχει άφθονη βιταμίνη C και ένζυμα για τη βελτίωση της κατάστασης της βλεννογόνου μεμβράνης των εντέρων και παρέχει φυσικά σάκχαρα για τη διατήρηση της ενέργειας σε λογικά επίπεδα.

Στις οξείες περιπτώσεις μια ή δυο ημέρες με οκτώ ποτήρια χυμό ημερησίως είναι αρκετές, με ανώτατο όριο τις τέσσερις ημέρες στις πιο χρόνιες καταστάσεις. Η δίαιτα με χυμούς πρέπει να διακοπεί πολύ ομαλά, ειδικά στις χρόνιες περιπτώσεις, συνήθως με τη λήψη μικρών μερίδων φρέσκων ώριμων φρούτων και φυσικού γιαουρτιού. Αργότερα την ίδια μέρα μπορεί να ληφθούν μικρές ποσότητες ατμόβραστων λαχανικών και πλήρη δημητριακά, βρασμένα καλά.

Στις χρόνιες περιπτώσεις ο θεραπευτής πρέπει να προσπαθήσει να αφαιρέσει από τη δίαιτα όλες τις τροφές που πιθανώς προκαλούν την αλλεργία. Σ’ αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται τροφές που ένα υγιές άτομο μπορεί να τις θεωρεί υγιεινές, αλλά οι οποίες δε γίνονται ανεκτές από το συγκεκριμένο ασθενή. Αργότερα, όταν το πάγκρεας και το συκώτι θα έχουν δυναμώσει κατάλληλα, οι τροφές αυτές ίσως γίνονται ανεκτές κατά περιόδους, εκτός βεβαίως από τις τροφές που είναι γνωστό ότι είναι γενικά επιβλαβείς για το σώμα. Για παράδειγμα ο καφές, το αλκοόλ, η κατεργασμένη ζάχαρη, τα αλμυρά φιστίκια και άλλες τροφές που θεωρούνται γενικώς υπερβολικά κατεργασμένες, θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο περιπτωσιακά.

Η διάρροια είναι από κείνα τα προβλήματα που εξαφανίζονται σχετικά εύκολα με τις φυσικές θεραπείες, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει βαθιά ριζωμένος ή περίπλοκος παράγων.