FITNESS

Τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής Παναγιώτης Κουρσάρης 20.12.2013

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση και την αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Κάνοντας αυτές τις υγιεινές επιλογές καθημερινά μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από απλά τη φυσική σας εμφάνισή - μπορεί επίσης να αυξήσει τόσο το μήκος όσο και την ποιότητα της ζωής σας με την ενίσχυση της ανοσίας σε ασθένειες και διατηρώντας σας συναισθηματικά υγιείς.

Ψυχική Υγεία

Η διάθεση και η γνωστική λειτουργία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής, στην παραγωγικότητα και στις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με το «American Journal of Psychiatry», μια δυτική διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους στις γυναίκες από ό,τι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της ψυχικής υγείας.

Ενέργεια και Αντοχή

Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από απλά η απουσία της ασθένειας. Ένα υγιές σώμα σας ανταμείβει με μια υπηρεσία που διαρκεί μια ζωή, υπό τη μορφή υψηλών επιπέδων ενέργειας, δύναμης και τη μακροζωίας. Σύμφωνα με το Science Daily, η χαμηλής έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει την κόπωση κατά 65%, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας έως και 2%. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν για 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση καθημερινά για τη βέλτιστη φυσική κατάσταση. Η δραστηριότητα μπορεί να εξαπλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως σταθμεύοντας σε μεγαλύτερη απόσταση από τον προορισμό σας ή χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί το ασανσέρ.

Πρόληψη ασθενειών

Χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος είναι ενδημικά στη σημερινή κοινωνία. Ενώ οι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό είναι ανεξέλεγκτοι, οι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή των επιβλαβών συνηθειών μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό προς την πρόληψη των ασθενειών. Η Mayo Clinic αναφέρει ότι μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα και η αποφυγή της χρήσης καπνού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων - η πιο κοινή χρόνια πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθώντας μια θρεπτική διατροφή και κάνοντας τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ομορφιά και εμφάνιση

Οι υγιείς συνήθειες του τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας νεανικής, ελκυστικής εμφάνισης. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α υποστηρίζει το υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια, ενώ τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο βοηθούν στην πρόληψη βλάβης των ελεύθερων ριζών που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης. Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, του καπνίσματος και άλλων δυνητικά επιβλαβών συνηθειών προωθούν μια νεανική εμφάνιση με προστασία από τη φθορά που μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος σας.