ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

KETTLEBELLS: Αύξηση Δύναμης και Αντοχής

KETTLEBELLS: Αύξηση Δύναμης και Αντοχής Παναγιώτης Κουρσάρης 01.12.2014

Τα kettlebells είναι φαινομενικά παντού αυτές τις μέρες στον κόσμο των γυμναστηρίων. Μέσα από περιοδικά και άρθρα στο διαδίκτυο μέχρι και τηλεοπτικές εκπομπές, αυτές οι χυτοσίδηρες μπάλες με λαβή κάνουν τον γύρω τους στον κόσμο της άθλησης. Διασημότητες, επαγγελματίες αθλητές και καθημερινοί απλοί άνθρωποι που αναζητούν να ρίξουν το σωματικό τους βάρος και να πάρουν κάποια μυϊκή τόνωση στρέφονται στα kettlebells για κάποια βοήθεια.

Τα kettlebells χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 300 χρόνια. Αυτά τα βάρη και οι βασικές τεχνικές απέκτησαν δημοτικότητα στο Ρωσικό Στρατό ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τους στρατιώτες να μπουν σε φόρμα μάχης και να τους κρατήσει σε ετοιμότητα - με ελάχιστο εξοπλισμό.

Αλλά ήταν ο πρώην εκπαιδευτής των Σοβιετικών Ειδικών Δυνάμεων (Spetsnaz) Pavel Tsatsouline που τα εισήγαγε στην Αμερική το 1998, με το άρθρο του «Vodka, Pickle Juice and Kettlebells» για το περιοδικό Milo, ένα περιοδικό για εκείνους που ενδιαφέρονταν για την πιο λειτουργική και σοβαρή διαθέσιμη προπόνηση.

Και τώρα έχει μπει στο ρεύμα του κόσμου της κοινής γυμναστικής (σε όλο τον κόσμο), αναζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορεί αυτό το «χαμηλής τεχνολογίας, υψηλής αντίληψης» εργαλείο να κάνει για τη δική τους σοβαρή, λειτουργική προπόνηση .

Η προπόνηση kettlebell ομαδοποιείται σε δύο βασικές κατηγορίες: βαλλιστική και δυναμική. Η βαλλιστική προπόνηση kettlebell περιστρέφεται γύρω από την ταλάντευση των βαρών (βαλλιστικά), καθώς και την άρση τους με τον παραδοσιακό τρόπο (δυναμικά).

Όταν ταλαντεύετε το kettlebell (swings), εμπλέκεται κάθε μέρος του σώματος σε κάθε επανάληψη. Το σώμα σας πάντα κάνει κάτι, είτε παράγει δύναμη (με ταλάντευση προς τα πάνω), είτε μειώνει δύναμη (καθώς το βάρος ταλαντεύεται ανάμεσα στα πόδια) ή αναστρέφει το φορτίο (καθώς το βάρος στρέφεται πίσω προς την επόμενη επανάληψη). Αυτό οδηγεί σε πολύ υψηλής έντασης προπονήσεις, με πολύ χαμηλότερη αντίληψη προσπάθειας. Προσθέστε τις δυνάμεις επιτάχυνσης (3-5 φορές το βάρος του kettlebell) και ακόμη και ο μέσος άνθρωπος μπορεί να εκτελέσει εξαιρετικό φόρτο άσκησης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Ταλαντεύοντας τα kettlebells σας επιτρέπει να δουλέψετε το καρδιαγγειακό και μυϊκό σας σύστημα την ίδια στιγμή καίγοντας πάνω από 20 θερμίδες ανά λεπτό, ακόμη και με πολύ ελαφριά kettlebells - ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σχηματιστείτε πολύ γρήγορα.

Προσθέστε υψηλής έντασης ανυψώσεις, όπως πιέσεις και ημικαθίσματα, και θα έχετε περισσότερο από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης με πραγματικά αποτελέσματα.

Η ουσία της «λειτουργικής» προπόνησης είναι ότι έχει μια σταθερή μεταφορά στον πραγματικό κόσμο. Το σώμα είναι πράγματι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα και θα πρέπει να εκπαιδευτεί ως τέτοιο για το μέγιστο όφελος. Τα kettlebells και οι μέθοδοι ταλάντευσης και άρσης τους μεγιστοποιήσουν αυτή τη λειτουργία. Ακόμη μόνο η άρση των kettlebells από το πάτωμα χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική θα μεταφερθεί στην καθημερινή ζωή κάνοντας σας δυνατότερους και πιο ανθεκτικούς σε χρόνο ρεκόρ.

Πλέον, από καθαρή ανάγκη, η προπόνηση kettlebell θα σας βοηθήσει να βγάλετε τον αθλητή που κρύβετε μέσα σας, ακόμα και αν δεν έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Η ταλάντευση και η άρση ενός kettlebell απαιτεί ισορροπία, συντονισμό, έλεγχο του πυρήνα, συντονισμό χεριού-ματιού και διδάσκει τον ασκούμενο να κινηθεί ως αθλητής, πρώτα από τα ισχία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ικανότητα μιας καλής προπόνησης είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας της φυσικής τους κατάστασης. Η ικανότητά να εκτελείτε τις δραστηριότητες της ημέρας σας και να σας παραμένει ένα απόθεμα στο τέλος είναι ζωτικής σημασίας. Τίποτα δεν θα βελτιώσει την ικανότητα της προπόνησης σας πιο γρήγορα, ή με μεγαλύτερη ασφάλεια από μια προπόνηση kettlebell. Ο συνδυασμός των βαλλιστικών και των δυναμικών άρσεων, που εκτελούνται με πολλούς πιθανούς τρόπους θα αυξήσουν τον μυϊκό τόνο, τη δύναμη και την καρδιαγγειακή ικανότητα και θα σταθεροποιήσουν και θα ενισχύσουν επίσης τα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη, τους κοιλιακούς και τους ώμους με το γρηγορότερο δυνατό χρόνο - 20-30 λεπτά ασκήσεις 2 -3 φορές την εβδομάδα.

Δεν είναι πολλά, αλλά η προπόνηση kettlebell δεν είναι εύκολη.

Απλή - ναι, εύκολη - όχι.

Η προπόνηση με kettlebells θα σας δώσει ακόμη ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη ζωή, καθώς και για τη γυμναστική: ανθεκτικότητα. Τόσο σωματική όσο και ψυχική ανθεκτικότητα.
Ακόμα κι αν το μόνο που κάνετε είναι να το πάρετε στα χέρια σας και να το μεταφέρετε, θα σας κάνει δυνατότερους, σκληρότερους και πιο ανθεκτικούς.

Ωστόσο, για όλη τη χρησιμότητά τους για τους ελίτ αθλητές, οι βασικές κινήσεις των kettlebells, όπως τα swings και το getup, είναι πραγματικά ασκήσεις για τον κάθε αθλούμενο. Εξασκώντας τα swings και τα getups σε σταθερή βάση θα αποφέρει αποτελέσματα για το μέσο άτομο που απλά δεν μπορούσε να βελτιωθεί από σχεδόν κάθε άλλο είδος προπόνησης. Επειδή δεν υπάρχει κανένας κραδασμός, και η προπόνηση περιλαμβάνει πυρήνα, σταθερότητα και ισορροπία την καθιστά από τις πιο ασφαλείς προπονήσεις δύναμης (η προπόνηση με kettlebells δεν είναι όμως ούτε εντελώς ακίνδυνη).

Και το κόστος είναι πολύ χαμηλό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ή δύο kettlebells και ένα μικρό χώρο για την προπόνηση σας. Μέχρι τη στιγμή που θα φορέσετε τα ρούχα της γυμναστικής σας και θα πάρετε το αυτοκίνητό σας για το γυμναστήριο, η προπόνηση kettlebells σας θα έχει ήδη τελειώσει και θα είστε ήδη σε καλύτερη φόρμα.

Φυσικά θα πρέπει να πάρετε τις βασικές οδηγίες από έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή, αλλά αυτό είναι αυτονόητο, όπως γίνετε κατά την έναρξη οποιουδήποτε νέου προγράμματος.

Η δύναμη είναι το κύριο στοιχείο. Και από τη δύναμη προέρχονται όλες οι άλλες πτυχές στο γυμναστήριο. Η δύναμη των kettlebells είναι μοναδική, επειδή η προπόνηση kettlebells χτίζει αξιοποιήσιμη δύναμη. Βασική δύναμη και λειτουργική στον πραγματικό κόσμο. Και, αφού το πετύχετε αυτό, όλα τα άλλα γίνονται ευκολότερα.

Πηγή: http://www.strongfirst.com/why-a-kettlebell/