FITNESS

8 κανόνες για την εύρεση του σωστού Personal Trainer

8 κανόνες για την εύρεση του σωστού Personal Trainer Παναγιώτης Κουρσάρης 27.03.2015

Οι personal trainers μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά ένας «ακατάλληλος» μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες για να βρείτε τον κατάλληλο γυμναστή για σας!

Συγχαρητήρια, έχετε πάρει την απόφαση να γυμναστείτε. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, και ένα για το οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι. Το δεύτερο σας βήμα είναι να πάτε σε ένα γυμναστήριο ή στούντιο γυμναστικής. Και αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, ίσως να αισθάνεστε φοβισμένοι όπως την πρώτη ημέρα στο σχολείο.

Πολλά άτομα σε αυτή την κατάσταση προσλαμβάνουν έναν personal trainer βοηθώντας τους να ξεκινήσουν. Ένας γυμναστής μπορεί να σας ξεναγήσει στο γυμναστήριο, να σας διδάξει πώς να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό, να σας βοηθήσει στις ασκήσεις και στο να καταλήξετε σε επιτεύξιμους στόχους και στρατηγικές, μερικές φορές με λίγη διατροφική καθοδήγηση. Αλλά οι personal trainers δεν προορίζονται για αρχάριους. Οι γυμναστές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για ένα διαγωνισμό, έναν αγώνα, ή απλά να ξεπεράσει ένα σημείο στασιμότητας.

Αν πρόκειται να επενδύσετε χρόνο, χρήμα και εμπιστοσύνη σε ένα άτομο για να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή. Επιλέγοντας το πλησιέστερο όμορφο αγόρι ή κοπέλα ίσως να μην αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό!

Ξεκινώντας την αναζήτηση σας

Οι personal trainers μπορούν να βρεθούν παντού, πράγμα που είναι και καλό και κακό. Το πιο κοινό, και συνήθως πιο βολικό σημείο επαφής είναι το γυμναστήριο σας. Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν μια ομάδα γυμναστών έτοιμων να βοηθήσουν.

Αν προτιμάτε να ασκηθείτε στο σπίτι, εξετάστε την επιλογή ενός προσωπικού γυμναστή. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για personal trainers στην περιοχή σας συνήθως θα εμφανίσει μερικές ελπιδοφόρες επιλογές. Προσλαμβάνοντας έναν personal trainer είναι μια πιο ακριβή επιλογή, αλλά είναι συχνά πιο βολικό. Ωστόσο, αν διαλέξετε αυτόν τον τρόπο, φροντίστε να ρωτήσετε αν θα σας παρέχει και με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Μόλις έχετε έναν υποψήφιο στο μυαλό σας, χρησιμοποιήστε τους πιο κάτω πέντε κανόνες για να διαπιστώσετε αν είναι κατάλληλος για εσάς. Αν όχι, συνεχίστε να κοιτάζετε μέχρι να βρείτε κάποιον που είναι.

1. Βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένος

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του να βρείτε τον σωστό personal trainer είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτός ή αυτή κατέχει πραγματικά τα προσόντα για να κάνει αυτή τη δουλειά. Είναι πολύ εύκολο για αρκετούς να αποκαλούν τους εαυτούς τους «personal trainers», όταν αυτοί έχουν μια μικρή ή και καθόλου εμπειρία.

Οι καλοί γυμναστές έχουν πιστοποιήσεις από αξιόπιστους οργανισμούς ή πτυχία στον τομέα της άσκησης ή φυσικής κατάστασης. Μερικά από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σωματεία και πιστοποιήσεις είναι το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), η GR.A.F.T.S,  η IFBB, το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση (ACE), κτλ.

Εκτός από μια αναγνωρισμένη πιστοποίηση, βεβαιωθείτε ότι ο γυμναστής σας γνωρίζει CPR και πρώτες βοήθειες. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε να δείτε την πιστοποίηση του/της. Έτσι κι αλλιώς, βάζετε την υγεία σας στη φροντίδα του προσώπου αυτού!

2. Αναγνωρίστε το κίνητρο σας

Επιλέξτε έναν γυμναστή ο οποίος θα ικανοποιήσει τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις μάθησης. Ενώ μερικοί άνθρωποι θέλουν να σπρώχνονται στα όριά τους με επιβλητικότητα, άλλοι θα λειτουργήσουν καλύτερα με μια θετική ενίσχυση και απαλή ενθάρρυνση. Ο personal trainer σας θα πρέπει να ταιριάζει με την προσωπικότητα και το στυλ σας.

Θα πρέπει να ξοδεύετε πολύ σημαντικές ώρες με αυτό το πρόσωπο, έτσι η άνεση και η ευκολία της επικοινωνίας σας είναι μεγάλης σημασίας. Μην φοβάστε να κάνετε άμεσες ερωτήσεις σχετικά με το στυλ προπόνησης και τεχνικές που θα ενισχύσουν το κίνητρο σας. Είναι πολύ καλύτερο να αρνηθείτε έναν γυμναστή πριν ακόμη ξεκινήσετε από το να παραμείνετε με τον ακατάλληλο.

3. Ζητήστε αποδείξεις

Η αρμοδιότητα ενός γυμναστή είναι τόσο ισχυρή όσο τα αποτελέσματα που είναι σε θέση να επιτύχει με τους πελάτες του. Ζητήστε να δείτε τις ιστορίες επιτυχίας ή τις παραπομπές πελατών. Είτε θέλετε να χάσετε λίπος, να προσθέσετε μυϊκή μάζα, ή να προπονηθείτε για ένα αθλητικό γεγονός, χρειάζεται να γνωρίζετε αν ο γυμναστής σας είχε επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.

Φυσικά, ο κάθε γυμναστής θα πρέπει να ξεκινήσει από κάπου, αλλά πόσο θα σας άρεσε να είστε το πειραματόζωο κάποιου όταν έχετε μόλις ξεκινήσει να ασχολείστε με τον εαυτό σας;

4. Αναφέρετε τυχόν προβλήματα υγείας

Εάν έχετε συγκεκριμένες ανάγκες, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε τον μελλοντικό γυμναστή σας και να ρωτήσετε αν έχουν εμπειρία με αυτές τις ανάγκες. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών παθήσεων, αλλά οι κακές επιλογές μπορεί να επιδεινώσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα προβλήματα.

Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση, ελέγξτε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης. Εφόσον σας δώσει το ΟΚ, αναφέρετε στον γυμναστή σας κάθε ιατρική πάθηση. Δώστε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία για να πετύχετε.

5. Πάρτε το χρόνο σας

Βάζετε την υγεία και το μέλλον σας στα χέρια κάποιου άλλου ατόμου το οποίο είναι μεγάλη υπόθεση! Πάρτε το χρόνο σας για να ψάξετε. Δεν αγοράζετε πάντα το πρώτο πουλόβερ που βλέπετε σε ένα κατάστημα. Αφιερώνετε το χρόνο να το δοκιμάσετε και να βεβαιωθείτε ότι η τιμή είναι σωστή. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον personal trainer σας.

Αν θέλετε να βρείτε το ιδανικό πρόσωπο για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή, τότε θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί. Κάνοντας τη σωστή επιλογή μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ της επίτευξης των στόχων σας ή στο να καταλήξετε ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο αποτυχίας.

Πηγή: http://www.bodybuilding.com/fun/8-rules-for-finding-the-right-personal-trainer.html