ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβατική άρση θανάτου vs Romanian άρση θανάτου

Συμβατική άρση θανάτου vs Romanian άρση θανάτου Παναγιώτης Κουρσάρης 09.04.2015

Οι άρσεις θανάτου είναι ιδανικές για το χτίσιμο μυϊκής μάζας, όμως ποια από τις δυο παραλλαγές είναι η καλύτερη όλων;

Συμβατικές άρσεις θανάτου

Η κλασική άρση θανάτου βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα ασκήσεων για ολόκληρο το σώμα, διότι δουλεύει κυριολεκτικά την κάθε μυϊκή σας ίνα. Ιδού και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν είναι όσο δημοφιλής θα έπρεπε: Είναι πολύ σκληρή άσκηση. Και παρά το γεγονός ότι πρόκειται απλώς για μια άρση από το πάτωμα, η εκτέλεσή της δεν είναι διόλου εύκολη. Κατά τη διάρκειά της συμβαίνουν διάφορα τινά: θα πρέπει να την έχετε στο μυαλό σας ως μια πίεση των ποδιών προς το πάτωμα και όχι ως μια άρση με την βοήθεια του άνω μέρους του σώματος. Ουσιαστικά, η άσκηση λειτουργεί καλύτερα αν σηκώσετε την μπάρα πιέζοντας μέσω του πατώματος, φέρνοντας τους γοφούς και τα γόνατά σας σε πλήρη έκταση. Τα δυο Βασικά στοιχεία της:

  1. Tο να “σέρνετε” την μπάρα επάνω στα πόδια σας και?2) το ο να διατηρείτε τα χέρια σας ίσια. Θα είστε πολύ πιο αδύναμοι, αν δοκιμάσετε να λυγίσετε τα γόνατα και να σηκώσετε την μπάρα με τα χέρια ή επιτρέψετε στην μπάρα να κινηθεί μακριά από το σώμα σας.

kanonikes-arseis.gif

Συμβατικές άρσεις θανάτου

Romanian άρσεις θανάτου

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες πάνω στο αν η συγκεκριμένη άσκηση είναι σύνθετη ή μονο-αρθρωτική και μάλιστα οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους λογικά επιχειρήματα. Είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος γιατί θεωρείται από πολλούς ως πολυ-αρθρωτική άσκηση καθώς εξαρτάται τόσο από τις αρθρώσεις των γονάτων όσο και των γοφών προκειμένου να είναι επιτυχής. Ωστόσο, αν την εξετάσετε πιο λεπτομερώς, δεν προκύπτει κα μία ολοκληρωμένη κάμψη ή έκταση στις εν λόγω αρθρώσεις. Για τον λόγο αυτό, πολλοί την αποκαλούν ως άσκηση απομόνωσης. Σε όποια πλευρά κι’ αν ανήκετε, είναι ξεκάθαρο ότι η romanian άρση θανάτου θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια αξιόπιστη και καλή άσκηση για την εκγύμναση των ποδιών σας. Φροντίστε να έχετε την μπάρα πολύ κοντά στο σώμα σας, ενώ τα γόνατά σας είναι λυγισμένα, η πλάτη σας επίπεδη και το στήθος σας έξω. Προσπαθήστε να αποφύγετε την τάση να κοιτάτε προς τα πάνω, όταν το σώμα σας είναι σκυφτό προς τα εμπρός.

romanian-arseis.gif

Romanian άρσεις θανάτου

**Ποια παραλλαγή να επιλέξετε -?**Πλεονεκτήματα

?Έχουμε “μαντάτα” για όλους τους bodybuilders του γυμναστηρίου που θεωρούν ότι εκτελούν συμβατικές άρσεις θανάτου: Βασικά εκτελείτε romanian άρσεις. Ενώ αυτό καθεαυτό δεν είναι απαραίτητα και κακό, επειδή το στυλ της romanian άρσης επιτρέπει την αυξημένη πίεση στους συνδέσμους των γλουτιαίων με τα ιγνύα και πιθανόν να μην υπάρχει άλλη άσκηση να την “κοντράρει” στον συγκεκριμένο τομέα, η άρση αυτή δεν είναι ολόσωμη άσκηση (όπως είναι η συμβατική άρση). Επιπλέον, δεν ξεκινάτε την κάθε επανάληψη από “νεκρά” στάση και έχοντας την μπάρα στο πάτωμα, αλλά την ξεκινάτε από όρθια θέση. (Στις romanian άρσεις θανάτου, μην αφήνετε ποτέ την μπάρα να ακουμπάει στο πάτωμα.) Η συμβατική άρση θανάτου ξεκινάει και τελειώνει στο πάτωμα, για να μπορέσει να επιτευχθεί, θα χρειαστεί ο κάθε μυς των ποδιών σας όπως και ολόκληρο το σώμα σας. Για τον λόγο αυτό, σε ότι αφορά την συνολική μάζα αλλά και την μάζα των ποδιών, η συμβατική άρση θανάτου είναι μακράν καλύτερη. Απαιτώντας τετρακέφαλους, ιγνύα και γλουτιαίους, η άρση θανάτου θα προσθέσει πυκνότητα και μέγεθος συνολικά, ενώ η romanian -παρόλο που είναι αποτελεσματική- είναι πιο “περιορισμένη”. Ιδού ένας τρόπος για να ξέρετε αν την κάνετε σωστά: Σκύβετε απλά προς τα εμπρός (Romanian: μονο-αρθρωτική άσκηση) ή κάνετε βαθύ κάθισμα για να αφήσετε την μπάρα να ακουμπήσει στο πάτωμα ανάμεσα στις επαναλήψεις (πολυ-αρθρωτική κίνηση); Εδώ είναι το “κλειδί” της υπόθεσης.

Δείτε επίσης: 8 οφέλη από τις άρσεις θανάτου

Muscle Mag