Το αλάτι στη διατροφή - Επιδράσεις υπερβολικής κατανάλωσης για τους Bodybuilders

Τι είναι το αλάτι;

Το αλάτι, το λευκό κοκκώδες καρύκευμα τροφίμων που βρίσκεται σε αλατιέρες και σε μεγάλο αριθμό τροφίμων που καταναλώνουμε, αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Όταν χρησιμοποιηθεί στη σωστή ποσότητα, μπορεί να βοηθήσει τους bodybuilders με τους στόχους τους. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία.

Τι κάνει το αλάτι;

Το αλάτι βοηθά στη διατήρηση του κανονικού όγκου του αίματος στο σώμα και βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα και τους ιστούς για τη σωστή λειτουργία. Το αλάτι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη και είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός τακτικού καρδιακού παλμού. Βοηθά επίσης το σώμα στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση της ποσότητας καλίου στο σώμα με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Και ας μην ξεχνάμε τι κάνει για μας εκτός από το σώμα – το αλάτι είναι αυτό που κάνει τη γεύση των τροφίμων νόστιμη!!

Επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού για τους Bodybuilders

Επιδράσεις της ανεπαρκούς πρόσληψης αλατιού για τους Bodybuilders

Καθορίζοντας την υπερβολική πρόσληψη αλατιού

Στη σύγχρονη κοινωνία, το ζήτημα της χαμηλής πρόσληψης αλατιού σπάνια ακούγεται. Η πλειοψηφία των ανθρώπων παίρνουν συνήθως πάρα πολύ αλάτι καθημερινά που οδηγεί σε συσσωρευμένες περίσσειες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τους βάζει σε κίνδυνο φουσκώματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένου κίνδυνου για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, παρακολουθείτε καθημερινά την πρόσληψη αλατιού σας. Αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον αλατιού στη μαγειρική σας και μειώστε την ποσότητα του νατρίου που εισέρχεται στο σώμα σας το οποίο προέρχεται από προσυσκευασμένα τρόφιμα. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να μάθετε και να αρχίσετε την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων και να επιλέγετε «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι» τρόφιμα.

Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι

Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως για γεύση αλλά και ως συντηρητικό. Όλοι γνωρίζουμε προφανή προϊόντα με υψηλή συγκέντρωση άλατος, όπως τα τσιπς, οι σάλτσες και τα fast food. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι κι όμως εμείς δεν το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, τα ψωμιά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αρκετά υψηλά σε περιεκτικότητα αλατιού, αλλά φαίνονται ιδιαίτερα υγιή για εσάς. Δεν σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή ότι είναι κακά για σας. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις κρυμμένες πηγές αλατιού. Και πάλι, φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, αλλά για τα μη συσκευασμένα προϊόντα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινή πρόσληψη αλατιού σας. Έτσι, για να αποφύγετε τις παγίδες από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, όπως το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών, μειώστε την πρόσληψη αλατιού και παραμείνετε ενήμεροι.

Πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ

Πιο κάτω είναι ένας πίνακας απλά για να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο κρυμμένο αλάτι υπάρχει στο φαγητό μας.

Τροφή Αλάτι (mg/serve) Αλάτι  (mg/100 g)
Τηγανιτές πατάτες 167 (27 g) 618 ***
Σάλτσα ντομάτας 186 (20 ml) 971 ***
Big Mac (mcdonalds) 958 (1 burger) 477 **
Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα 43 (100 g) 43 *
Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα 346 (2 slices) 468 **
Πλήρες γάλα 161 (1 cup) 68 *
Weetbix (δημητριακά) 96 290 **

* low, ** medium, *** high

Πηγή: mrsupplement.com.au/salt-bodybuilding

Παναγιώτης Κουρσάρης