Οι φακές και η θρεπτικότητα τους

Οι φακές είναι από τις πρώτες τροφές που καλλιεργήθηκαν, είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής

φακές συνδυασμένες με ρύζι
από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Οι φακές μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη λόγο του ότι οι φακές περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι εκτός τις νοστιμιάς που μας προσφέρουν μας παρέχουν πολλά διατροφικά οφέλη όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που μπορούμε να πούμε ότι είναι ισάξια του κρέατος και αυτό βοηθά πολύ όσους νηστεύουν και όσους δεν τρώνε ζωικές τροφές. Επίσης οι φακές μας παρέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος και αυτό βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου. 

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια φακές 

Στοιχεία Θρεπτική αξία Ποσοστό της ΣΗΠ
Ενέργεια 353 Θερμίδες
Υδατάνθρακες 60 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 31 γραμμάρια
Πρωτεΐνες 26 γραμμάρια
Λιπαρά 1 γραμμάριο
Νερό 10,4 γραμμάρια
Θειαμίνη (vit. B1 ) 0.87 μιλιγκράμ 76%
Ριβοφλαβίνη (Β vit. 2 ) 0.211 μιλιγκράμ 18%
Νιασίνη (vit. B3 ) 2.605 μιλιγκράμ 17%
Παντοθενικό οξύ (Β 5 ) 2.120 μιλιγκράμ 42%
Βιταμίνη Β6 0.54 μιλιγκράμ 42%
Φολικό οξύ 479 μιλιγκράμ 120%
Βιταμίνη C 4.4 μιλιγκράμ 5%
Ασβέστιο 56 μιλιγκράμ 6%
Σίδηρο 7.54 μιλιγκράμ 58%
Μαγνήσιο 122 μιλιγκράμ 34%
Φώσφορος 451 mg 64%
Κάλλιο 955 μιλιγκράμ 20%
Νάτριο 6 μιλιγκράμ 0%
Ψευδάργυρος 4.78 μιλιγκράμ 50%

Παναγιώτης Κουρσάρης