ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Τροφές χαμηλές σε λιπαρά και φουλ στη πρωτεΐνη

Τροφές χαμηλές σε λιπαρά και φουλ στη πρωτεΐνη Παναγιώτης Κουρσάρης 10.12.2012

Κάποιες τροφές είναι τόσο πλούσιες σε πρωτεΐνη που με αυτές τις τροφές μπορούμε να κάνουμε διατροφή και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς σκευάσματα και άλλα βοηθητικά συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές φουλ σε πρωτεΐνη (high protein food):

**Στήθος κοτόπουλο **:Τα στήθη κοτόπουλου αποτελούν μια από τις πιο πλούσιες πήγες πρωτεΐνης προσφέροντας ελάχιστα λιπαρά. Να αναφερθεί ότι πρέπει να αφαιρούμε την πέτσα για να πάρουμε καθαρή πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά.

**Ασπράδι αυγού **: Η ποιοτικότερη πρωτεΐνη είναι αυτή που μπορούμε να βρούμε στο ασπράδι αυγού. Το λεύκωμα όπως ονομάζεται αποτελεί ένα διατροφικό όπλο υψηλής ποιότητας προσφέροντας ουσιαστικά καθαρή πρωτεΐνη. Τα θρεπτικά συστατικά του ασπραδιού σε ποσοστά είναι 12,5% καθαρή πρωτεΐνη, 0,23% λίπος (σχεδόν μηδενικό λίπος), 0,7 υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων. 

Σολομός : Ο σολομός είναι μια τροφή με σούπερ διατροφική αξία. Εκτός από την ποιοτική πρωτεΐνη που μας δίνει περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα ωφέλημα και απαραίτητα  ω-3 λιπαρά οξέα. Μιλάμε για μια πραγματικά σπουδαία τροφή με πολύ πλούσια γεύση. 

Τυρί τύπου cottage :Το τυρί τύπου cottage έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος ενώ είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι cottage μπορεί να δώσει έως και 28γρ πρωτεΐνης.

Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας: Το μοσχάρι αποτελεί ιδανική πηγή δύο σημαντικών θρεπτικών συστατικών: του σιδήρου και του ψευδάργυρου. Εάν αφαιρεθεί όλο το εμφανές κομμάτι λίπους και μείνει μόνο το άπαχο, τότε έχουμε μειώσει αρκετά τα συνολικά λιπαρά. Το μοσχάρι όπως και κάθε άλλο κόκκινο κρέας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής άξιας συνδυάζοντας κορυφαία γεύση.

Βασιλικός πολτός:Η διατροφική βόμβα που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών δεν έχει σπουδαία γεύση αλλά προσφέρει σχεδόν τα πάντα. Εκτός από πρωτεΐνη πολύ υψηλής βιολογικής αξίας ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε . Η συνιστώμενη δοσολογία είναι ένα κουταλάκι κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί κατά προτίμηση το πρωί πριν από το πρωινό γεύμα. 

Ρύζι :Αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο. 

Μαγιά μπύρας: Η μαγιά μπύρας έχει μεγάλη διατροφική αξία λόγω υψηλής περιεκτικότητας της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγχρόνως, αποτελεί πηγή μετάλλων , πρωτεϊνών (45%) και υδατανθράκων (35%). Επίσης περιέχει πάρα πολλά αμινοξέα.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή σε ξηρούς καρπούς. Μια μερίδα περίπου 10 αμύγδαλα (μια χούφτα) είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά. 

Γάλα με χαμηλά λιπαρά: Το πλήρες γάλα με 3,5% λιπαρά έχει περίπου την ίδια διατροφική αξία με το άπαχο και ελαφρύ γάλα 1,5% λιπαρά. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε το άπαχο μιας και μας δίνει τα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε.

Δείτε επίσης: Συμβουλές πρωτεΐνης για αύξηση όγκου
Πηγή