Υδατάνθρακες

Καλησπέρα σε όλους, σήμερα θα πούμε μερικά βασικά πράγματα για τους υδατάνθρακες. Πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι οι υδατάνθρακες ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την αλήθεια για τους υδατάνθρακες!

Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι υγεία για μας, όπως τα λαχανικά, αλλά μπορεί να είναι και δηλητήριο, όπως η ζάχαρη. Αποτελούν ιδανική πηγή ενέργειας, μιας και μετατρέπονται πολύ εύκολα σε γλυκόζη η οποία γλυκόζη χρησιμοποιείται για την σύνθεση του καυσίμου του οργανισμού μας(ATP). Σε σχέση με την πρωτεΐνη και τα λίπη οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Κατηγορίες υδατανθράκων και επιλογή σωστών υδατανθράκων 

απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες

Απλοί υδατάνθρακες

Γνωστοί και ως “σάκχαρα” η αλλιώς “κακή υδατάνθρακες” είναι η υδατάνθρακες που βρίσκομαι στη ζάχαρη και σε όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτή. Τους βρίσκουμε στα εξής τρόφιμα:

 1. Γλυκίσματα
 2. Σοκολάτες
 3. Παγωτά
 4. Ζαχαρωτά
 5. Αναψυκτικά
 6. Μέλι
 7. Φρούτα

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Σύνθετοι υδατάνθρακες 

Γνωστοί ως “αμυλώδεις τροφές” η αλλιώς “καλοί υδατάνθρακες”. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες υπερέχουν από τους απλούς γιατί δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Είναι πιο αργοί και μας δίνουν ενέργεια πιο σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ελέγχοντας έτσι καλύτερα την πείνα μας, κάποιους  από τους σύνθετους υδατάνθρακες, μπορούμε να τους καταναλώνουμε σε κάθε μας γεύμα, τους βρίσκουμε στις ακόλουθες τροφές:

 1. Νιφάδες βρώμης 
 2. Δημητριακά
 3. Ψωμί, ζυμαρικά
 4. Μπανάνες
 5. Πατάτες
 6. Όσπρια (φασόλια, φακές)
 7. Καλαμπόκι
 8. Αρακάς
 9. Μακαρόνια

Διαφορά απλών και σύνθετων υδατανθράκων

Γενικά οι υδατάνθρακες όπως είπαμε σχηματίζουν γλυκόζη μετά την πέψη τους. Η γλυκόζη μεταφέρεται στα κύτταρα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και μετατρέπεται σε καύσιμο, με λίγα λόγια μετατρέπετε σε ενέργεια για τον οργανισμό μας. 

Η σημαντικότερη διαφορά που έχουν οι απλοί με τους σύνθετους υδατάνθρακες είναι στο χρόνο που αποδεσμεύεται η γλυκόζη στο αίμα. Με τους απλούς υδατάνθρακες έχουμε απότομη αποδέσμευση γλυκόζης στο αίμα και άρα απότομη αύξηση και μείωση ενέργειας και συνεπώς αισθανόμαστε ότι πείναμε γρηγορότερα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες προσφέρουν πιο αργή και σταθερή αποδέσμευση γλυκόζης στο αίμα, άρα πιο αργή και σταθερή ενέργεια και καλύτερος έλεγχος της πείνας.

Σημείωση: Τα φρούτα αν και απλός υδατάνθρακας λόγο των θρεπτικών συστατικών και των φυτικών ινών που μας παρέχουν μας δίνουν ενέργεια αργά και σταθερά σε αντίθεση με την ζάχαρη.

Ποιους υδατάνθρακες πρέπει να προτιμάμε 

Το καλύτερο είναι να έχουμε στο διατροφολογιό μας σύνθετους αλλά και απλούς υδατάνθρακες. Τους απλούς υδατάνθρακες να τους προτιμάμε κυρίως στο πρωινό μας και μετά από μια έντονη προπόνηση, επίσης να προτιμούμε υδατάνθρακες στην φυσική τους μορφή ανεπεξέργαστους δηλαδή, όπως η βρώμη.

Οι υδατάνθρακες να ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντική, το 50% των τροφών μια ημέρας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, σας συνιστώ να αποφεύγονται οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες ή ακόμα χειρότερα οι δίαιτες που δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες, κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία μας και έχουν πολλά συμπτώματα όπως ζαλάδες, πονοκεφάλους, λιποθυμίες κ.α.

Καλές διατροφές σε όλους μας, με τις πιο σωστές επιλογές υδατανθράκων!

Παναγιώτης Κουρσάρης