ΥΓΕΙΑ

Ινσουλίνη και Γλυκαιμικός Δείκτης

Ινσουλίνη και Γλυκαιμικός Δείκτης Παναγιώτης Κουρσάρης 22.07.2013

Η γλυκόζη αποθηκεύεται βραχυπρόθεσμα ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. Όταν όμως τα επίπεδα της αυξάνονται και οι αποθήκες γλυκογόνου δεν έχουν πλέον χώρο, εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να αποθηκεύσει την πλεονασματική γλυκόζη ως λίπος, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που το σώμα θα την ξαναχρειαστεί, για να τη μετατρέψει και πάλι σε γλυκόζη, ώστε να αντλήσει ενέργεια.

Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αυξομείωση στο σώμα. Από την άποψη της απώλειας και της αύξησης βάρους, αυτό σημαίνει ότι αν τρώμε το είδος των τροφών που ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης ή που κάνουν το σώμα να εκκρίνει πολλή γλυκόζη, τότε επιταχύνεται η αποθήκευσή της. Επειδή «δουλειά» της ινσουλίνης είναι στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει την «αποταμίευση» της πλεονασματικής γλυκόζης, είναι σαφές ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα της ινσουλίνης που δημιουργεί το σώμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την αποθήκευση λίπους. Η απάντηση σε αυτό είναι να επιλέγουμε τροφές που διασπώνται αργά σε γλυκόζη, και που, συνεπώς, δεν προκαλούν την παραγωγή ινσουλίνης. Θα πρέπει όμως να τρεφόμαστε και μ' έναν τρόπο που δεν επιτρέπει στα επίπεδα της ινσουλίνης να πέσουν πολύ χαμηλά, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως η γνώση των τροφών που περιέχουν πολλά σάκχαρα και που προκαλούν την παραγωγή ινσουλίνης είναι σημαντική για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του προγράμματος διατροφής. Για το λόγο αυτό, μία από της αρχές μου είναι ότι θα πρέπει να τροφοδοτείτε συχνά τον οργανισμό και να καταναλώνετε τροφές που έχουν χαμηλή βαθμολογία στο Γλυκαιμικό Δείκτη.

Η βαθμολογία μιας τροφής στο Γλυκαιμικό Δείκτη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μετατρέπεται σε γλυκόζη. Οι τροφές με υψηλή βαθμολογία μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη (και συνεπώς θέτουν σε κίνηση την παραγωγή ινσουλίνης), ενώ οι τροφές με χαμηλή βαθμολογία μετατρέπονται πιο αργά και δεν ανεβάζουν εύκολα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Η ελαχιστοποίηση της παραγωγής ινσουλίνης είναι σημαντικός παράγοντας στο πρόγραμμα διατροφής. Για να τον κατανοήσετε, θα πρέπει να καταλάβετε και τη σημασία που έχουν δύο λειτουργίες του σε σχέση με την απώλεια βάρους.

  • Η ινσουλίνη αποτελεί καταλύτη στη δημιουργία καινούργιου λίπους
  • Η ινσουλίνη εμποδίζει τη διάσπαση του λίπους