Αξία μανιταριών σε θρεπτικές ουσίες

Τα μανιτάρια ως τροφή έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία(100 γρ. μανιτάρια μονάχα 22 θερμίδες) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον το 90% του βάρους τους είναι νερό και είναι φτωχά σε λίπος.


Τα μανιτάρια θεωρούνται εξίσου καλά όπως τα όσπρια και είναι ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρωτεΐνες κρέατος. Επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι ψηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα.

Τα μανιτάρια, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β:

Αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του  μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετισθεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα.

Όμως το σημείο εκείνο που η υπεροχή του τροφίμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική του αξία. Τα μανιτάρια είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.

Τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη** θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών** όπως:

Τα μανιτάρια συνιστώνται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος μιας και έχουν πολύ λίγες θερμίδες ενώ παράλληλα έχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Παναγιώτης Κουρσάρης