Μυϊκές κράμπες - Αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη και πιθανοί κίνδυνοι

Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, είτε αθλούμαστε είτε όχι. Μπορεί να είναι κάτι αθώο που απλά έτυχε να συμβεί μία φορά, μπορεί όμως οι κράμπες να είναι και επαναλαμβανόμενες και επώδυνες έτσι ώστε να χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Μυϊκή κράμπα ορίζεται ως η ακούσια ισχυρή και παράλληλα επώδυνη μυϊκή σύσπαση. Ο μυϊκός σπασμός μπορεί να είναι τόσο ισχυρός ώστε να δημιουργηθεί μώλωπας στο δέρμα της περιοχής. Είναι πιθανόν να συμβεί σε οποιονδήποτε σκελετικό μυ, όμως είναι περισσότερο συχνές στα κάτω άκρα και σε μύες οι οποίοι περιλαμβάνουν δύο αρθρώσεις (π.χ. γαστροκνήμιος μυς). Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να αποτελούν μέρος ενός μυ ή μίας μυϊκής ομάδας στο σύνολο της (π.χ.οπίσθιοι μηριαίοι (hamstrings), πρόσθιοι μηριαίοι (τετρακέφαλοι), μύες βραχιονίου κ.α.)

Η ένταση των μυϊκών κραμπών κυμαίνεται από μικρής σύσπασης ή τικ , έως και εξαιρετικά μεγάλης έντασης-επώδυνες. Η αίσθηση ενός μυ που βρίσκεται σε μυϊκή κράμπα είναι σκληρή (σαν πέτρα) και μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά ή και περισσότερο. Είναι σύνηθες οι μυϊκές κράμπες να σταματάνε και να επανεμφανίζονται αρκετές φορές προτού ηρεμήσουν εντελώς.

Τα πιο συχνά αίτια για μυϊκές κράμπες είναι:

Μυϊκές κράμπες μπορούνε επίσης να προκύψουνε και ως παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων όπως

Συνήθως οι μυϊκές κράμπες παρέρχονται από μόνες του χωρίς κάποια θεραπεία, όμως με τα πιο κάτω μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία θεραπείας:

  1. Σταμάτημα της δραστηριότητας που προκάλεσε την κράμπα
  2. Ήπια διάταση και μάλαξη του μυ που βρίσκεται σε κράμπα
  3. Διατήρηση της άρθρωσης σε διατεταμένη θέση μέχρι την υποχώρηση της κράμπας
  4. Καθώς επίσης και παγοθεραπεία ,θερμοθεραπεία ή μπάνιο μα άλατα Epsom (άλατα μαγνησίου)

Ακριβείς μέθοδοι πρόληψης των μυϊκών κραμπών είναι δύσκολο να διατυπωθούν γιατί ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησης των μυϊκών κραμπών δεν έχει εξακριβωθεί εντελώς. Εντούτοις τα παρακάτω αποτελούνε την πλειοψηφία των συμβουλών από ειδικούς επί του θέματος και από αθλητές:

Μυικές κράμπες και αντιμετώπιση

Κυριάκος Πίτσιλλος Φοιτητής Ιατρικής

Παναγιώτης Κουρσάρης