ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

4 Οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία

4 Οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία Παναγιώτης Κουρσάρης 30.05.2014

Το κόκκινο κρασί έχει γνωστά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κατανάλωση οποιουδήποτε οινοπνευματώδες ποτού σε περίσσεια μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό και σε σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτόν, έτσι λοιπόν φροντίστε να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε όχι περισσότερο από 3 ποτήρια ανά ημέρα.

**1. Το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά **

Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση. Η ρεσβερατρόλη προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες σας από τις συνέπειες του κορεσμένου λίπους στη διατροφή σας, έτσι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας και στην πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα φλαβονοειδή στο κόκκινο κρασί βοηθούν επίσης στην προστασία της καρδιάς από καρδιαγγειακή νόσο. Το αλκοόλ στο κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και μπορεί να προστατεύσει τις αρτηρίες σας από τη ζημία που προκαλείται από την «κακή» LDL χοληστερόλη.

**2. Το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά **

Εκτός από τη ρεσβερατρόλη, το κόκκινο κρασί περιέχει μια σειρά από άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης και να αποτρέψουν μια σειρά από εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2. Πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από πολλές ασθένειες των ηλικιωμένων, όπως η οστεοπόρωση.

**3. Το κόκκινο κρασί προλαμβάνει τον καρκίνο **

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Τα πολλά αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης υπεύθυνης για τη διαδικασία της γήρανσης και για πολλές εκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Η Κουερσετίνη, ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Έρευνα έχει δείξει ότι η ρεσβερατρόλη, το ίδιο αντιοξειδωτικό του κόκκινου κρασιού που προστατεύει την καρδιά σας, μπορεί επίσης να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η ρεσβερατρόλη, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία, μπορεί να διεισδύσει στα καρκινικά κύτταρα και να επάγει απόπτωση. Η απόπτωση είναι ένας τύπος κυτταρικού θανάτου που συμβαίνει όταν το κύτταρο πεθαίνει, διαλύεται και απομακρύνεται από τα λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές για τον καρκίνο έψαξαν για έναν τρόπο να προκαλέσουν απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα κύτταρα από το σώμα.

Η ρεσβερατρόλη αναστέλλει επίσης την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αφαιρούν ακτινοβολημένα σωματίδια, κάνοντας την ακτινοθεραπεία πιο αποτελεσματική κατά του καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη επιτίθεται επίσης στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλει την ικανότητά τους να λειτουργούν.

4. Το κόκκινο κρασί εμποδίζει τη φθορά των δοντιών

Το κόκκινο κρασί, ακόμη και το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί, σκληραίνει το σμάλτο σας για την πρόληψη της τερηδόνας. Το σκληρυμένο σμάλτο είναι πιο ανθεκτικό στα βακτήρια που ζουν στα δόντια σας υπεύθυνα για τη φθορά των δοντιών. Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ασθένεια των ούλων, και ακόμη να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους μειώνοντας την φλεγμονή στα ούλα.

από: fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/4-health-benefits-of-red-wine.html#b