ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη στην εγκυμοσύνη: Προστασία της εγκύου και του παιδιού

Πρόληψη στην εγκυμοσύνη: Προστασία της εγκύου και του παιδιού Παναγιώτης Κουρσάρης 05.11.2014

Τα μέτρα πρόληψης στην εγκυμοσύνη προφυλάσσουν την έγκυο και το παιδί από προβλήματα, που απειλούν την υγεία και κάποτε τη ζωή τους. Πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

1. Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην εγκυμοσύνη. Οι ανάγκες της εγκύου σε θερμίδες και θρεπτικές ουσίες αυξάνονται. Χρειάζεται να τις παίρνει από όσο το δυνατό καλύτερες διατροφικές πηγές. Οι ανάγκες της σε νερό αυξάνονται. Πίνοντας άφθονο νερό, η έγκυος αποτρέπει και τα προβλήματα δυσκοιλιότητας ή αφυδάτωσης.
Τα τρόφιμά της να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνα μικρόβια (τοξόπλασμα, λιστέρια). Οτιδήποτε τρώει να είναι πολύ καλά ψημένο. Να αποφεύγονται απαστεριωτα τυριά ή γάλα και ψάρια πλούσια σε υδράργυρο.

2. Ασβέστιο, σίδηρος: Οι ανάγκες σε ασβέστιο και σίδηρο της εγκύου και του αναπτυσσόμενου παιδιού είναι αυξημένες. Η διατροφή πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες από τα στοιχεία αυτά. Διαφορετικά ο γιατρός μπορεί να δίνει συμπληρώματα. Τρόφιμα με άφθονο ασβέστιο είναι: Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι φτωχά σε λίπη), εμπλουτισμένα σε ασβέστιο τρόφιμα (δημητριακά, γάλα σόγιας, χυμός πορτοκαλιού), λαχανικά χρώματος πράσινου σκούρου (μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο), όσπρια και αμύγδαλα. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι: Κόκκινο κρέας, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, σολομός, αυγά και τυρί σόγιας.

3. Φολικό οξύ: Οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, ιδιαίτερα όσες προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες, να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα ως συμπλήρωμα βιταμίνης, επιπλέον από το φολικό οξύ, που λαμβάνουν από τη διατροφή.

4. Αλκοόλ, νικοτίνη, ναρκωτικά, καφεΐνη: Πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.

5. Σωματική άσκηση, ύπνος: Η σωματική άσκηση της εγκύου, όπως της συστήνει ο γιατρός, ωφελεί πολύ. Επίσης είναι σημαντικό να κοιμάται καλά.

6. Ασθένειες λόγω σεξ: Η πρόληψη για αποφυγή των παθήσεων, που μεταδίδονται λόγω σεξ, είναι ακόμη σημαντικότερη στην εγκυμοσύνη.

7. Διαβήτης, ψηλή πίεση, ασυμβατότητα ρέζους: Ο γυναικολόγος να ελέγχει την έγκυο για ζαχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και ασυμβατότητα ρέζους (πρόληψη αιμολυτικής νόσου στο παιδί). Με την υπερηχογραφική εξέταση ελέγχει την κατάσταση του πλακούντα και του εμβρύου.