Η προστασία της καρδίας μας από τους εχθρούς της

Οι εχθροί της καρδίας μας είναι πολλοί, Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε. Για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα εναντίον ενός εχθρού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτόν.

Οι κυριότεροι εχθροί, που απειλούν την καρδία μας, είναι:

Οι πλείστες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, πέραν του 90%, μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν. Η πρόληψη μπορεί να σώζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ζωές:

  1. Αποφεύγετε κάθε μορφή καπνίσματος.
  2. Μην αμελείτε την ισοζυγισμένη και υγιεινή σας διατροφή, με καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άφθονων φυτικών ινών. Περιορίζετε τα ζωικά λίπη και τη χοληστερόλη.
  3. Φροντίζετε να κάνετε τακτική σωματική άσκηση.
  4. Μην παίρνετε υπερβολικές θερμίδες. Διατηρείτε κανονικό βάρος σώματος.
  5. Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τις καταστάσεις που προκαλούν στρες.
  6. Ήπια κατανάλωση αλκοόλ.
  7. Περιορίστε το αλάτι της διατροφής σας.
  8. Ελέγχετε την πίεσή σας. Φροντίζετε να τη διατηρείτε σε κανονικά επίπεδα με τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, μείωση του στρες και με φάρμακα, εάν κρίνει ο γιατρός ότι σας χρειάζεται.
  9. Φροντίζετε να διατηρείτε κανονικά επίπεδα λιπιδίων (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη) στο αίμα σας, με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Εάν χρειάζεται, ο γιατρός θα σας συστήσει να παίρνετε φάρμακα για μείωση της χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων.
  10. Η λήψη ασπιρίνης, σε προληπτική δόση, μπορεί να συστηθεί από το γιατρό σε άτομα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια).

Δείτε εδώ για: υγιεινή και δυνατή καρδιά

Παναγιώτης Κουρσάρης