ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

5 τρόποι που το σχοινάκι μπορεί να σας βοηθήσει

5 τρόποι που το σχοινάκι μπορεί να σας βοηθήσει Παναγιώτης Κουρσάρης 12.02.2014

Ο καθένας θέλει να αποκτήσει μια γραμμωμένη εμφάνιση και εδώ είναι που χρειάζεται η καρδιαγγειακή άσκηση. Αλλά έχετε βαρεθεί τον διάδρομο και τα ελλειπτικά ή είναι όλα κρατημένα. Όταν οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτύχουν - ή σας έχουν κουράσει - απλά αρπάξτε το σχοινάκι από την τσάντα σας, βρείτε κάποιο ανοιχτό χώρο και χρησιμοποιήστε το. Αυτό το απλό κομμάτι εξοπλισμού είναι ένα από τα πιο ευέλικτα αλλά και αποτελεσματικά εργαλεία στην προσπάθειά σας για απώλεια λίπους, μόνο που τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Μπορεί να μην σας πείσουμε να εγκαταλείψετε εντελώς τις άλλες μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά σ’ αυτό το άρθρο θα υποστηρίξουμε δυνατά τους λόγους που θα πρέπει να αναμείξετε αυτό το είδος προπόνησης στη κανονική σας ρουτίνα.

1. Καίει Λίπος

Παραδοσιακά, το σχοινάκι εμπίπτει στην κατηγορία της καρδιαγγειακής άσκησης. Όταν τα σχοινάκια χρησιμοποιούνται για προπόνηση μεγάλης χρονικής διάρκειας, μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες. Διαφοροποιώντας την προπόνηση σας με το σχοινάκι περιλαμβάνοντας μικρότερα, υψηλής έντασης διαλειμματικά σετς μπορείτε να πετύχετε πολύ μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών και πρόσληψη περισσότερων μυϊκών ινών τόσο για το άνω όσο και για το κάτω μέρος του σώματος. Αυτό πραγματικά θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκή μάζα με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να κάνει το σώμα σας πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων. Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ της σωματικής διάπλασης ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων και της σωματικής διάπλασης ενός σπρίντερ και αυτό θα σας δώσει μια καλή αναλογία των διαφορετικών αποτελεσμάτων που μπορείτε να πάρετε από τις ποικίλες ρουτίνες προπόνησης με σχοινάκι.

2. Ενισχύει τον Αθλητισμό

Το σχοινάκι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και είναι ένας από τους κύριους λόγους που το σχοινάκι είναι τόσο δημοφιλές. Ο καθένας που ανταγωνίζεται σε ένα άθλημα που περιλαμβάνει συντονισμό, κίνηση ποδιών, ταχύτητα, ευκινησία, ρυθμό, ακόμη και δύναμη - είτε για ανταγωνιστικούς είτε για ψυχαγωγικούς σκοπούς - σίγουρα θα επωφεληθεί από την προπόνηση με ένα σχοινάκι. Αν ρίξετε μια ματιά πίσω σε βίντεο από τους καλύτερους πυγμάχους στην ιστορία - Sugar Ray Robinson, Muhammad Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather - θα διαπιστώσετε ότι είναι εκπληκτικοί στο σχοινάκι. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ  με χρυσό μετάλλιο Usain Bolt – είχε πάρει παράνομα ένα σχοινάκι στο γήπεδο (για κάποιο λόγο δεν επιτρεπόταν) για χρήση πριν από τους αγώνες του σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν σχοινάκι, κι αυτό επειδή τους προσφέρει τόσα πολλά πλεονεκτήματα για την απόδοση τους.

3. Είναι Πρακτικό

Υπάρχουν σίγουρα και κάποιες άλλες σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη με το σχοινάκι. Είναι φορητό. Αν ταξιδεύετε ή έχετε περιορισμένο χώρο στην τσάντα του γυμναστηρίου σας, το σχοινάκι είναι ένα εύχρηστο εργαλείο. Αν κοιτάξετε το κόστος των τυπικών αεροβικών μηχανημάτων - διάδρομοι, ελλειπτικά, ή στατικά ποδήλατα – αυτά μπορεί να κοστίσουν εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες ευρώ. Μπορείτε όμως να πάρετε ένα καλό σχοινάκι για λίγα χρήματα.

4. Είναι Άσκηση Επιδεξιότητας

Ένα από τα κύρια προνόμια που έχει το σχοινάκι είναι η ικανοποίηση και η απόλαυση που προσφέρει στον ασκούμενο. Η αρχική δυσκολία της μάθησης ενός άλματος είναι συχνά ένα εμπόδιο για τους περισσότερους ανθρώπους. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να μάθετε να κάνετε σχοινάκι και να μάθετε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μην δείτε πολλά άτομα να το χρησιμοποιούν στο γυμναστήριο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβεί σε ένα μηχάνημα. Μαθαίνοντας όμως σχοινάκι είναι μια πολύ ικανοποιητική αίσθηση. Παρέχει στους ασκούμενους μια πρόκληση και βοηθά στο να αποφευχθεί η μονοτονία που ενυπάρχει σε πολλά άλλα είδη καρδιαγγειακών ασκήσεων και που οδηγούν στην αδιαφορία.

5. Είναι ένα Ευέλικτο Καρδιαγγειακό Εργαλείο

Μια τυχαία προπόνηση με σχοινάκι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αυξήσει την Μεγίστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2 Max), όμως στο πλαίσιο μιας υψηλής έντασης διαλειμματικής ρουτίνας – όπως π.χ. μια ρουτίνα Tabata – το σχοινάκι μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα και να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να κάνετε σχοινάκι μεταξύ των σετ σας από άλλες ασκήσεις, είτε με χρόνο, είτε με συνολικά πηδήματα, κλπ., ανάλογα με τις ανάγκες της συγκεκριμένης προπόνησης.

Πώς να επιλέξετε ένα σχοινάκι

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον αρχάριο να επιλέξει ένα καλό σχοινάκι για να ξεκινήσει. Μπορεί να φαίνεται λίγο αντιφατικό, αλλά τα ελαφρύτερα σχοινιά είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολα για να μάθει κάποιος αρχάριος σε σχέση με τα βαρύτερα. Αποφύγετε τα πολύ λεπτά σχοινάκια ταχύτητας και αποφύγετε κολλώδες βαμβακερά σχοινάκια, τα οποία είναι πραγματικά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Αυτό που θα θέλαμε να συστήσουμε είναι ένα σχοινάκι PVC - κάτι που να έχει λίγο βάρος ώστε οι νέοι χρήστες να μπορούν να αισθάνονται ακριβώς που βρίσκεται το σχοινάκι καθώς περιστρέφεται γύρω τους και να μπορούν να χρονομετρούν τα άλματα τους μαθαίνοντας τον σωστό ρυθμό.