ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες Παναγιώτης Κουρσάρης 20.01.2013

Οι φυτικές ίνες παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, πιο κάτω θα δούμε πώς να τις εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια είναι πιο γνωστές για την ικανότητα τους στην πρόληψη ή ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Όμως, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες μπορούν επίσης να παρέχουν και άλλα οφέλη για την υγεία μας, όπως βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και καρδιακή νόσο.

Τι είναι οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, γνωστές και ως ακατέργαστη χορτονομή, περιλαμβάνουν όλα τα τμήματα των φυτικών τροφών τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει ή να απορροφήσει. Σε αντίθεση με άλλα συστατικά τροφίμων, όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες τα οποία το σώμα μας διασπά και απορροφά, οι φυτικές ίνες δεν αφομοιώνονται από το σώμα μας. Αντί αυτού, περνούν άθικτα από το στομάχι μας, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και μετέπειτα έξω από το σώμα μας.

Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται συνήθως ως διαλυτές (που διαλύονται στο νερό) ή αδιάλυτες (που δεν διαλύονται στο νερό).

  • Διαλυτές ίνες: Αυτό το είδος φυτικών ινών διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν ένα υλικό σαν ζελέ. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος και στα επίπεδα γλυκόζης. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στη βρώμη, στα μπιζέλια, στα φασόλια, στα μήλα, στα εσπεριδοειδή, στα καρότα, στο κριθάρι και στο ψύλλιο.

  • Αδιάλυτες ίνες: Αυτό το είδος φυτικών ινών προωθούν την κίνηση του υλικού μέσα από το πεπτικό μας σύστημα και αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, έτσι ώστε να μπορεί να είναι επωφελής για εκείνους που παλεύουν με τη δυσκοιλιότητα ή τα ακανόνιστα κόπρανα. Το αλεύρι ολικής αλέσεως, το πίτουρο σιταριού, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και πατάτες, είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Οι περισσότερες φυτικές τροφές, όπως η βρώμη και τα φασόλια, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ωστόσο, η ποσότητα του κάθε τύπου ποικίλει στα διάφορα φυτικά τρόφιμα. Για να λάβουμε το μέγιστο όφελος για την υγεία, να τρώμε μία μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Δες τε εδώ:   Οφέλη διατροφής υψηλής σε φυτικές ίνες