Τηγανιτές πατάτες και τοξικές ουσίες

Οι τηγανιτές πατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που υπάρχουν. Μπορούμε να τις φάμε με πιο υγιεινό μαγείρεμα όπως βραστές, ψητές, πουρέ και με σαλάτα (πατατοσαλάτα), αλλά δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος λατρεύει τις πατάτες με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο που είναι το τηγάνισμα (τηγανιτές πατάτες).

Σήμερα θα δούμε μια τοξική ουσία που εμπεριέχεται ειδικά στις τηγανιτές πατάτες που σε πολλούς λάτρεις αυτών δεν θα αρέσει. Αυτή η τοξική ουσία ονομάζεται “ακρυλαμίδιο”. Το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξική ουσία η οποία παράγεται στα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και αυτή η ουσία πιθανών να είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Στη πατάτα σχηματίζεται αυτή η ουσία λόγο κάποιων συστατικών της τα οποία μπαίνουν σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών C.

Τρόποι μείωσης του ακρυλαμιδίου στις τηγανιτές πατάτες:

  1. Όταν κόψετε τις πατάτες μην τες βάλετε απευθείας για τηγάνισμα αλλά κρατήστε τις για 25-30 λεπτά σε κρύο νερό.
  2. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα (ένα από τα συστατικά της πατάτας το οποίο συμβάλει στην ανάπτυξης του ακρυλαμιδίου), με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες σχηματισμού ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.
  3. Μην τηγανίζεται σε εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες (μέχρι 170 βαθμούς C).
  4. Μην αφήνετε να καούν οι πατάτες και να κατακοκκινήσουν. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα είναι έτοιμες.
  5. Μην τρώτε τα μικρά κομματάκια τηγανισμένης πατάτας τα οποία είναι καμένα και σκουρόχρωμα.

Μερικές συμβουλές για πιο υγιεινό τηγάνισμα:

  1. Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο μόνο.
  2. Προθαιρμενουμε λίγο το λάδι χωρίς να το αφήσουμε να καεί.
  3. Αν έχουμε την ευχέρεια αντικαθιστούμε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα (το ίδιο λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 5 φορές).
  4. Κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Παναγιώτης Κουρσάρης