ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Μάθε πως βοηθάει το πράσινο τσάι στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους

Μάθε πως βοηθάει το πράσινο τσάι στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους Παναγιώτης Κουρσάρης 09.01.2014

Διαφήμιση:  Μόνο για άντρες | προϊόν για να χάσετε 9 κιλά σε ένα μήνα

Το πράσινο είναι «in». Και όχι, δεν είμαι μιλάμε για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή ή τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά κουτάλια. Η δημοτικότητα του πράσινου τσαγιού και των συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού έχει κυριολεκτικά εκραγεί σε όλο τον κόσμο. Ενώ το πράσινο τσάι έχει τη βάση του στις Ασιατικές χώρες, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί ραγδαία κατά την τελευταία δεκαετία στις δυτικές χώρες. Πάρτε τη Βρετανία, για παράδειγμα, την περίοδο 2000-2005, οι πωλήσεις του πράσινου τσαγιού είχαν αυξηθεί κατά 317%, ενώ την περίοδο  μεταξύ  2009 και 2011 οι πωλήσεις του πράσινου τσαγιού αυξήθηκαν κατά 12 € εκατομμύρια, μέχρι 83%. Στην Αυστραλία μόνο, το πράσινο τσάι είχε αξία ίση με το 16% περίπου του μεριδίου αγοράς τσαγιού και αυτό ήταν πριν από περίπου μία δεκαετία, το 2003. Επομένως, που οφείλεται αυτή η αύξηση;

Το πράσινο τσάι ενισχύει την υγεία

Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί για δεκαετίες και έχουν αποδειχθεί μια ποικιλία από ευεργετικές επιδράσεις με την κατανάλωση του, συμπεριλαμβανομένων των οφελών για παθήσεις όπως:

Πράσινο τσάι και ευεργετικές  ιδιότητες

  • Καρδιαγγειακά Νοσήματα
  • Γνωστικές Διαταραχές
  • Κατάθλιψη
  • Οξειδωτικές Διεργασίες 
  • Αρθρίτιδα

Αλλά ίσως ένα από τα μεγαλύτερα θετικά που παρατηρείται με την αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι η επίδρασή του στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους. Αυτή και άλλες αποδείξεις βελτίωσης της υγείας με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι που έχουν τροφοδοτήσει τις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις του εν λόγω ροφήματος.

Πράσινο τσάι για απώλεια λίπους

Το τσάι θεωρείται ένα ρόφημα χρήσιμο για τον έλεγχο του σωματικού βάρους στην κινεζική κουλτούρα. Ωστόσο, από το 1990, όταν υπήρξε μια αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στην έρευνα του πράσινου τσαγιού, η χρήση του για την απώλεια βάρους και λίπους έχει αυξηθεί δραματικά.

Η επιστήμη του πράσινου τσαγιού

Πώς ακριβώς το πράσινο τσάι επηρεάζει λοιπόν την απώλεια βάρους;
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες, όπως η επιγαλλοκατεχίνη, η Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, η επικατεχίνη γαλλικού εστέρα και η επικατεχίνη που έχουν δειχθεί να έχουν διάφορες επιδράσεις που σχετίζονται με την αυξημένη θερμογένεση (αυξημένο μεταβολισμό μέσω της παραγωγής θερμότητας από το σώμα), την αυξημένη καύση λίπους ή την οξείδωση και τη μειωμένη απορρόφηση του λίπους.

Για τα άτομα που βασίζονται περισσότερο στην επιστήμη, πιστεύεται ότι οι κατεχίνες και η καφεΐνη στο πράσινο τσάι αναστέλλουν διάφορα βασικά ένζυμα που σχετίζονται με την οξείδωση των λιπών και την κατανάλωση ενέργειας. Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη δράση της κατεχολ-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης και η καφεΐνη αναστέλλει την φωσφοδιεστεράση, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα της νοραδρεναλίνης και της κυκλικής ΑΜΡ (cAMP) που κυκλοφορεί γύρω από το σώμα. Οι δύο αυτές ενώσεις είναι γνωστές ότι βοηθούν την αύξηση του μεταβολισμού μέσω της θερμογένεσης και της οξείδωσης  του λίπους. Επιπλέον, οι κατεχίνες αυξάνουν την ποσότητα της ευαίσθητης ορμόνης λιπάσης η οποία αυξάνει την καύση λίπους, ενώ παράλληλα μειώνει τη δραστικότητα της παγκρεατικής και γαστρικής λιπάσης η οποία μειώνει την απορρόφηση του λίπους. Μαζί με κάποιες άλλες βασικές αντιδράσεις, φαίνεται ότι οι κατεχίνες μαζί με την καφεΐνη έχουν μια ποικιλία μηχανισμών με τους οποίους μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και λίπος.

Πράσινο τσάι και καφεΐνη για απώλεια βάρους
Έρευνα διαπίστωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση δόσης-αντίδρασης της κατανάλωσης κατεχινών και καφεΐνης για την θερμογένεση και την καύση λίπους. Με άλλα λόγια, η ποσότητα των κατεχινών και της καφεΐνης που καταναλώνετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσει ακριβώς πόση επιπλέον ενέργεια και λίπος καίτε. Αυτό μπορεί να συνοψιστεί στον παρακάτω πίνακα:

Οξείδωση Λίπους Δαπάνες Ενέργειας
Ανά mg κατεχινών 
0.02g
0.53kJ
Ανά mg καφείνης
0.01g
0.44kJ

Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού
Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού είναι πιο συμπυκνωμένες μορφές πράσινου τσαγιού που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα κατεχινών με βάση το βάρος. Γενικά, σε μορφές δισκίων, ορισμένα περιέχουν πολυφαινόλες όσο και 5 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν θαύμα σε ένα δισκίο, είναι σημαντικό να μην υπερκαταναλώνετε ένα καλό πράγμα, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις αυξημένης οξειδωτικής βλάβης και ηπατικής τοξικότητας με υψηλές δόσεις πολυφαινόλων πράσινου τσαγιού. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των συμπληρωμάτων και αν δεν αισθάνεστε 100% καλά με τη λήψη τους, τότε είναι καλύτερα να σταματήσει την κατανάλωση.

Πράσινο Τσάι - Το μέλλον της καλής υγείας
Το πράσινο τσάι υπάρχει για πάνω από 4000 χρόνια και η δημοτικότητά του έχει ανεβεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με μια ολόκληρη σειρά από οφέλη που είναι ήδη γνωστά και πολλά άλλα που ανακαλύπτονται σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει μια καλύτερη στιγμή για να σηκωθείτε και να ετοιμάσετε στον εαυτό σας ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού. Άλλωστε, πρέπει να υπάρχει λόγος για τον οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.

Διαφήμιση: Μόνο για άντρες | Πάρτε τώρα το νέο προιόν που θα σας βοηθήσει να χάσετε 9 κιλά σε ένα μήνα