ΤΡΟΦΕΣ

Σύγκριση μαργαρίνης με βούτυρο

Σύγκριση μαργαρίνης με βούτυρο Παναγιώτης Κουρσάρης 29.07.2013

Η μαργαρίνη έχει παρόμοια εμφάνιση και συστατικά με το βούτυρο. Και τα δυο προϊόντα περιέχουν 80% λίπος και περίπου 100 θερμίδες ανά κουταλιά. Η διαφορά τους εξαρτάται από το είδος του λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Το λίπος του βουτύρου είναι από το ολόπαχο γάλα ενώ για την μαργαρίνη χρησιμοποιείται φυτικό λίπος (φυτικό λάδι). Όταν αναφερόμαστε σε λάδια ή λίπη εννοούμε λάδι από αραβόσιτο, σογιέλαιο, safflower, ινδοκάρυδο ή λαρδί. Η μαργαρίνη που γίνεται από φυτικά λάδια δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά μπορεί να είναι ψηλή σε περιεκτικότητα κορεσμένων λιπιδιών (που είναι χαρακτηριστικό του ζωικού λίπους όπως επίσης και των εξαιρέσεων από τα φυτικά λίπη: λάδια από ινδοκάρυδο, φοινίκια - palm oil και palm kernel). Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν ως συνήθως την παραγωγή της χοληστερόλης στον οργανισμό.