ΥΓΕΙΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ Παναγιώτης Κουρσάρης 26.07.2013

Ξέρετε ότι μεγάλες ποσότητες λαχανικών, φρούτων και δημητριακών (ψωμί κλπ) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση ορισμένων καρκίνων;

Αυτά τα φαγητά, όπως ανακάλυψαν ερευνητές, περιέχουν μεγάλες ποσότητες συστατικών (φυσικά χημικά στοιχεία) που δουλεύουν για την εξουδετέρωση του καρκίνου με διάφορους τρόπους.

Αλλά πριν διαβάσετε παρακάτω, να θυμάστε ότι: Ακόμα και να τρώτε αυτά τα προστατευτικά φαγητά, πάλι χρειάζεται να σταματήσετε ορισμένες πολύ επικίνδυνες συνήθειες/καταστάσεις όπως κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία ή δουλεύοντας γύρω από επικίνδυνες για το εαυτό μας ουσίες χωρίς προστασία.

Ουσίες Προστατευτικές για τον Οργανισμό:

Genistein: Είναι ένα από τα χημικά συστατικά στα φασόλια σόγιας (soyabeans) και λαχανικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο με το να αποτρέπουν την δημιουργία νέων αγγειών αίματος στους όγκους. Αν κάποιος όγκος δεν μπορεί να πάρει αίμα, τότε ίσως να μην μπορεί να μεγαλώσει.

Αντιοξειδωτικά: Είναι ακόμα μια σημαντική ομάδα από συστατικά. Κάθε μέρα στο σώμα μας, γίνονται χημικές αντιδράσεις που περικλείουν “τυχαία" οξυγόνα. Αυτά τα οξυγόνα μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνα συστατικά που ονομάζονται “ελεύθερες ρίζες" (free radicals) που καταστρέφουν τα γονίδια μας και ευνοούν τις προδιαθέσεις για καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά “αρπάζουν” αυτά τα οξυγόνα και έτσι μειώνουν τον αριθμό των “ελευθέρων ριζών” στον οργανισμό μας.

Τα πιο πολλά από αυτά τα συστατικά που θα αναφερθούμε δεν τα βρίσκουμε σε συμπληρώματα θρεπτικών ουσιών (σε χάπι) (αν και τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C, Ε, και β-καροτίνη μπορούν να βρεθούν σε συμπληρωματικά), θα πρέπει να τα πάρετε από τις τροφές σας. Οι μητέρες μας μας έλεγαν πάντα να τρώμε τα φρούτα και λαχανικά μας, και είχαν τόσο δίκαιο! Αν και οι έρευνες συνεχίζουν για την επίδραση των φαγητών αυτών στον καρκίνο, καλό είναι να τα τρώμε γιατί σίγουρα δεν μας βλάπτουν.

Πόσο πρέπει να τρώμε: Καθημερινώς τρώτε 6-11 μερίδες ψωμιού/ δημητριακά/αμυλούχα (όσπρια, μπιζέλι, ρύζι, μακαρόνια), 3-5 μερίδες λαχανικά, και 2-4 μερίδες φρούτα.