ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein)

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) Παναγιώτης Κουρσάρης 21.09.2013

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) απελευθερώνει τα αμινοξέα στο αίμα πάρα πολύ γρήγορα, άρα μπορούμε να πούμε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει περισσότερο αναβολική δράση σε αντίθεση με την καζεΐνη που απελευθερώνει πολύ πιο αργά τα αμινοξέα στο αίμα.

Άρα λοιπόν η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) επειδή χωνεύετε πάρα πολύ γρήγορα είναι κάλο να την χρησιμοποιούμε στις στιγμές που ο οργανισμός μας έχει άμεση ανάγκη από γρήγορη παροχή αμινοξέων.

Χρήση της whey protein

  • πριν το πρωινό
  • πριν την προπόνηση
  • μετά την προπόνηση

H  πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey protein) κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, η πιο συνηθισμένες από αυτές είναι η isolate, concentrate, hydrolysate. Η isolate με την concentrate διαφέρει στο βαθμό συμπύκνωσης, η isolate έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλο το λίπος καθώς επίσης και ο υδατάνθρακας, η concentrate περιέχει και μικρές ποσότητες από υδατάνθρακα καθώς και λίγο λίπος. Η υδρολυμένη (hydrolysate) μορφή ορού γάλακτος πρωτεΐνης απλά έχει υποστεί ένα βαθμό υδρόλυσης που σημαίνει ότι απελευθερώνει τα αμινοξέα στο αίμα ακόμη πιο γρήγορα. Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθεί κάποιος και θα πει πια μορφή να επιλέξω isolate, concentrate ή hydrolysate; Η δική μου άποψη είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μορφή θέλετε και να έχετε το ίδιο καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την concentrate που είναι και πιο οικονομική συνήθως, εκτός και αν έχει πρόβλημα με την λακτόζη όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει την isolate που δεν έχει σχεδόν καθόλου λακτόζη μέσα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη έρευνα που να λέει την υπεροχή της μιας μορφής από την άλλη. Φυσικά αν κάποιος έχει παραπάνω χρήματα να διαθέσει μπορεί να πάρει την υδρολυμένη μορφή (hydrolysate) που είναι και πιο ακριβή.

Αγορά πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey protein)

Μια άριστη πρωτεΐνης ορού γάλακτος που μπορείτε να προμηθευτείτε:  IMPACT WHEY PROTEIN