Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης (σπιτίσιο)

Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης
Υλικά για 3-4 ψωμιά:
  • 2 κιλά αλεύρι ολικής άλεσης
  • μισό ποτήρι φυτικό λάδι (φιστικέλαιο, σογέλαιο κ.α) 
  • μια κοφτή κουταλιά αλεσμένο γλυκάνισο
  • ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)
  • ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά του ψωμιού ( ίσταντ σαξές)
Σημ.: Ειδική προσοχή απαιτείτε στην προετοιμασία της μαγιάς, γιατί απ' αυτήν εξαρτάται τόσο η γεύση του ψωμιού όσο και ο χρόνος διατήρησής του.

Προετοιμασία μαγιάς

α) Χρησιμοποιείτε με κάθε δυνατή ακρίβεια η ποσότητα της μαγιάς που αναγράφεται στα υλικά της συνταγής πιο πάνω.
β) 4-5 ώρες πριν από τη χρήση της την ετοιμάζουμε ως εξής:
Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (όχι ζεστό), ρίχνουμε μέσα τη μαγιά (ένα κουταλάκι του γλυκού), ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Ύστερα το χύνουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε ένα ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ώσπου να σχηματιστεί κρέμα. Σκεπάζουμε το μπολ για 4-5 ώρες ώσπου να μπει.

Παρασκευή του ψωμιού

Ρίχνουμε όλα τα πιο πάνω υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ζυμώνουμε μαζί με χλιαρό νερό όσο πιο καλά μπορούμε. Πλάθουμε με τα χέρια τα ψωμιά και τα βάζουμε σε σινιά ή φόρμες, που προαλείφουμε με λίγο λάδι. Ύστερα καλύπτουμε τα σινιά με μάλλινο ύφασμα και περιμένουμε μιάμιση - δύο - τρεις ώρες για να μπουν (να ψηλώσουν μέσα στα σινιά). Τέλος περνάμε τα σινιά σε φούρνο με ψηλή θερμοκρασία και όταν τα ψωμιά ψηθούν ύστερα από μιάμιση ώρα περίπου, ρίχνουμε τη θερμοκρασία κατά 50 βαθμούς για μισή ώρα για να ξεροψηθούν.

Το ξεροψημένο ψωμί είναι υγιεινότερο από το μαλακό.

Σχετικά με το ψωμί, καλό είναι να έχουμε τις εξής γνώσεις:
α) Να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό ψωμί ολικής άλεσης.
β) Αν το ψωμί είναι ολικής άλεσης, να τρώμε γύρω στα 150 γραμμάρια την ημέρα.
γ) Να μην τρώμε ψωμί η συγγενικά τρόφιμα, μακαρόνια, πουργούρι, πίτες κ.λ.π μαζί με ξινά φρούτα ή χυμούς. Είναι συνδυασμός βλαβερός.
δ) Σπάνια να χρησιμοποιούμε άσπρο αλεύρι και προϊόντα του. Το άσπρο αλεύρι είναι τροφή επεξεργασμένη και συνεπώς φτωχό σε υγιεινές ουσίες
Share it:

ΥΓΙΕΙΝΕΣ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Post A Comment: