ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

AFTERBURN TRAINING-EPOC. Το κλειδί για ταχύτερο αδυνάτισμα. Πως θα το πετύχουμε

AFTERBURN TRAINING-EPOC. Το κλειδί για ταχύτερο αδυνάτισμα. Πως θα το πετύχουμε Παναγιώτης Κουρσάρης 15.12.2017

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι το AFTERBURN TRAINING/EPOC

και σε τι ωφελεί τον οργανισμό μας στην προσπάθεια μας να κάψουμε παραπάνω θερμίδες.

Ο τίτλος στα αγγλικά ερμηνεύεται ως ‘‘μεταπροπονητική καύση θερμίδων’’. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε αυτό σημαίνει ότι μετά την προπόνηση ο οργανισμός καίει μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων απ' ότι θα έκαιγε αν δεν κάναμε προπόνηση. Αυτό το φαινόμενο επέρχεται όταν κατά την διάρκεια της προπόνησης οι απαιτήσεις του οξυγόνου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο οργανισμός για να αναπληρώσει το χαμένο οξυγόνο στους ιστούς του σώματος αναγκάζεται να κάψει επιπλέον θερμίδες και η διάρκεια του μηχανισμού αυτού μπορεί να διαρκέσει έως 48 ώρες μετά την προπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν μπορούμε πολύ πιο εύκολα να χάσουμε παραπάνω θερμίδες κι έτσι να πετύχουμε το στόχο μας, δηλαδή την μείωση του σωματικού λίπους.

Μπορούν όμως όλες οι προπονήσεις να οδηγήσουν σε μεταπροπονητικό κάψιμο θερμίδων?

Σαφώς και όχι.

Ας αναφέρουμε πρώτα πιο είδος προπόνησης δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε EPOC.

Χαμηλής ένταση προπόνηση. Το συνεχόμενο τρέξιμο χαμηλή έντασης jogging, βάδην λόγο της μειωμένης απαίτησης του οργανισμού για οξυγόνο δεν μας ωθεί μετά την προπόνηση στο να κάψουμε παραπάνω θερμίδες.

Υψηλής έντασης προπόνηση. Διαλειμματική προπόνηση. Η διαλειμματική προπόνησηλόγο των υψηλών απαιτήσεων οξυγόνου απ ' τον οργανισμό δίνει το απαιτούμενο ερέθισμα για την καύση επιπλέον θερμίδων μετά την προπόνηση. Δεν μπορούμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο τα πρωτόκολλα της διαλλειματικής προπόνησης διότι θα μακρυγορούσαμε αρκετά, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι να βρείτε στο ίντερνετ ή να σας φτιάξουν ένα πρόγραμμα οι γυμναστές σας εάν το ζητήσετε.

Πλέον στην προσπάθεια για την μείωση σου σωματικού βάρους η παραπάνω μέθοδος αποτελεί το κλειδί για την επιτάχυνση του στόχου. Η διαλειμματική προπόνηση έχει το αβαντάζ έναντι της χαμηλής όχι μόνο λόγο του EPOC αλλά διότι στην πρώτη περίπτωση συμβαίνει μια έκρηξη αναβολικών ορμονών απ' τον οργανισμό. Μια από αυτές τις ορμόνες είναι η τεστοστερόνη η οποία στέλνει σήμα στα μυικά κύτταρα να αναπτυχθούν, καθώς συμβάλει και στην επιστράτευση λιποκυττάρων για την παραγωγή ενέργειας απ' τον οργανισμό αντί για γλυκογόνο.

Προπόνηση με βάρη. Συνήθως η κυκλική προπόνηση με βάρη (cross training) όπου είναι από μόνη της μια κατηγορία διαλειμματικής προπόνησης μπορεί να αποδώσει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή μεγαλύτερη συνολική καύση θερμίδων απ' ότι η διαλειμματική προπόνηση χωρίς βάρη. Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από την υψηλή κατανάλωση οξυγόνου η προπόνηση με βάρη καταστρέφει μυικό ιστό κι έτσι ο οργανισμός για να αναπληρώσει τον κατεστραμμένο ιστό παράγει ενέργεια δηλαδή θερμίδες!

Επομένως ιδρώστε, κοπιάστε αλλά μην το παρακάνετε. 60 λεπτά ποιοτικής προπόνησης αρκεί για να δείτε θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα σας.

Πηγή:  fmh.gr