ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Πρωτεΐνη καζεΐνης: Τα 4 σημαντικά οφέλη της

Πρωτεΐνη καζεΐνης: Τα 4 σημαντικά οφέλη της Παναγιώτης Κουρσάρης 24.11.2014

Διαβάζετε για όλες τις διαφορετικές ποικιλίες σκόνης πρωτεΐνης και νιώθετε μια μικρή σύγχυση; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Με τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές στη διάθεσή σας, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να αποφασίσετε ποια είναι αυτή η σκόνη που θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα και θα δουλέψει υπέρ των στόχων σας.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο ερευνώντας τα είδη διαθέσιμων πρωτεϊνών, καθώς ορισμένες από αυτές είναι σίγουρα πιο εφαρμόσιμες για λήψη κατά τη διάρκεια ορισμένων καταστάσεων.

Εάν μπορείτε να ταιριάξετε απόλυτα το είδος της σκόνης πρωτεΐνης με τους στόχους σας την συγκεκριμένη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα λάβετε οφέλη από τη χρήση τους.

Ένας ιδιαίτερος τύπος σκόνης πρωτεΐνης που αναφέρεται αρκετά συχνά είναι η πρωτεΐνη καζεΐνης. Αυτή η μορφή έρχεται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις και τιμές και μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικά από τα βασικά σημεία που σχετίζονται με την πρωτεΐνη καζεΐνης, έτσι ώστε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι παίρνοντας την σωστή απόφασή όσον αφορά τι θα δουλέψει για εσάς.

Τα οφέλη της καζεΐνης

1. Μεγαλύτερη διατήρηση μυϊκής μάζας

Κάθε φορά που θα ακολουθείτε μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, ένα από τα πρώτα θέματα που θα σας ανησυχήσουν είναι η απώλεια της άπαχης μυϊκής μάζας. Από τη στιγμή που δεν θα προμηθεύεστε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξετε πλήρως όλες τις ενεργειακές σας ανάγκες που απαιτούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναγκάζετε το σώμα σας να αποταθεί στους αποθηκευμένους ιστούς του σώματος για ενέργεια.

Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα έρθει από το λιπώδη ιστό σας και στη χειρότερη περίπτωση ο οργανισμός θα αξιοποιήσει τους μύες σας για ενέργεια. Συνήθως σε μια μέση δίαιτα απώλειας βάρους είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Βοστώνη δοκίμασε τις διακυμάνσεις κερδών άπαχης μυϊκής μάζας καθώς και της συνολικής απώλειας λίπους όταν τα άτομα έλαβαν είτε υδρολυμένη πρωτεΐνη καζεΐνης είτε ένα προϊόν υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ενώ ακολουθούσαν επίσης μια διατροφή χαμηλών θερμίδων και εκτελούσαν προπόνηση αντίστασης.

Ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν απώλεια λίπους, η ομάδα που χρησιμοποιούσε την πρωτεΐνη καζεΐνης έδειξε μεγαλύτερη μέση απώλεια λίπους και υψηλότερες αυξήσεις στη δύναμη για το στήθος, τους ώμους και τα πόδια.

Εκτός από αυτό, είχε επίσης σημειωθεί ότι η ομάδα καζεΐνης πέρασε από τη μελέτη με ένα υψηλότερο συνολικό ποσοστό σωματικής άλιπης μάζας σε σύγκριση με την προηγούμενη τους μέτρηση. Αυτό υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο ποσοστό κατακράτησης άπαχης μάζας, επιδεικνύοντας ότι η καζεΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διατήρηση των μυών.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι και οι δύο ομάδες πρωτεϊνών αύξησαν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους έως 1,5γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, έτσι μπορούν οποιοιδήποτε από αυτούς τους παράγοντες να μπουν στο παιχνίδι.

Εάν δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, δεν θα κάνει διαφορά ποια μορφή χρησιμοποιείτε, απλά θα εξακολουθείτε να χάνετε μυϊκό ιστό.

2. Μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι μια μορφή πρωτεΐνης υψηλότερη σε περιεκτικότητα ασβεστίου  αποδεικνύει επίσης ότι έχει ένα πλεονέκτημα από την άποψη της συνολικής απώλειας λίπους. Πολλά άτομα σπεύδουν να στραφούν μακριά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ προσπαθούν να χάσουν σωματικό λίπος επειδή αισθάνονται ότι αυτά θα επιβραδύνουν την διαδικασία.

Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Μια μελέτη που διεξήχθη από το International Journal of Obesity παρατήρησε ότι αυτοί που συνδύαζαν υψηλή πρόσληψη ασβεστίου σε μία περίοδο 24 ωρών μαζί με μια κανονική πρόσληψη πρωτεΐνης έδειξαν αυξημένεο λίπος κοπράνων και απέκκριση ενέργειας για εκείνη την ημέρα περίπου 350kJ περισσότερο από ότι εκείνοι που είτε έλαβαν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, κανονική πρόσληψη πρωτεΐνης ή εκείνους που ακολουθούσαν υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνη και  υψηλή πρόσληψη ασβεστίου.

Αυτή η μελέτη κάνει αναφορά στη σημασία της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης με αυτόν τον παράγοντα, δηλώνοντας ότι τα μέτρια επίπεδα πρωτεΐνης δημιουργούν αυτό το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το ασβέστιο περισσότερο από ότι κάνει η πολύ υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης από μόνη της.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αυτή, είναι καλύτερο να βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ ασβεστίου και πρόσληψης πρωτεΐνης, και όχι μόνο η επιπλέον αύξηση της πρωτεΐνης με σκοπό την προώθηση της απώλειας λίπους.

Η πρωτεΐνη καζεΐνης σε σκόνη θα σας βοηθήσει να επιτύχετε και τους δύο στόχους μιας υψηλότερης πρόσληψης ασβεστίου, καθώς και την ενίσχυση της πρόσληψης πρωτεϊνών σας, επιτρέποντάς σας έτσι να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της απώλειας λίπους.

3. Συμβάλει στην καλή υγεία του παχέος εντέρου

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της πρωτεΐνης καζεΐνης είναι ότι βοηθά στην προώθηση της υγείας του παχέος εντέρου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ερευνητές ερεύνησαν τα οφέλη των διαφόρων πρωτεϊνών και διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου καλύτερα από ότι οι πρωτεΐνες του κρέατος και της σόγιας. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο προσθήκης της καζεΐνης στο καθημερινό σας πλάνο συμπλήρωσης.

4. Υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης

Τέλος, το τελευταίο όφελος που θα λάβετε από την προσθήκη της  πρωτεΐνης καζεΐνης στη διατροφή σας είναι ότι είναι μία από τις πιο ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης.

Ενώ η εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων πρωτεΐνης σας είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα, εάν παίρνετε πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης για να ανταποκριθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις, θα αποβάλλεται λιγότερη από το σώμα και θα χρειαστείτε συνολικά λιγότερη για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Αν παίρνατε χαμηλότερης ποιότητας πηγές πρωτεΐνης και συναντούσατε μόνο τις ελάχιστες συνιστώμενες απαιτήσεις, αυτό θα σας επηρέαζε αρνητικά διότι αν δεν απορροφάται όλη αυτή η πρωτεΐνη, τότε πραγματικά δεν θα πληρούσατε αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Nutrition ερευνητές σημείωσαν ότι η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε σύγκριση με τη σόγια, καθιστώντας το μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης.

Αν τυχαίνει να ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, όπου το κρέας είναι περιορισμένο (άλλη πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης), προσθέτοντας μια καζεΐνη, εάν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή σας.

Συμπέρασμα

Έτσι, την επόμενη φορά που πρόκειται να πάρετε σκόνη πρωτεΐνης, θα ήταν μια έξυπνη κίνηση να βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει τη πρωτεΐνη καζεΐνης στη λίστα σας. Αν και αυτή δεν είναι παραδοσιακά η καλύτερη πρωτεΐνη για αμέσως μετά την προπόνηση (καθώς αφομοιώνεται πιο αργά), χρησιμεύει για μια πολύ καλή πρωτεΐνη που μπορείτε να χρησιμοποιείτε επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αγορά καζεΐνης

Μια άριστη επιλογή καζεΐνης για αγορά: ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΖΕΙΝΗΣ (Micellar Casein)

Η Micellar Casein είναι μία άριστης ποιότητας, βραδείας απελευθέρωσης πρωτεΐνη που προέρχεται από το γάλα. Χρησιμοποιώντας μία χαμηλής θερμοκρασίας διαδικασία υπερδιήθησης, επιτρέπεται στο τελικό προϊόν να διατηρήσει την διατροφική του ποιότητα και λειτουργικότητα, σε σύγκριση με τις acid casein ή caseinates.