ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Είδη από πρωτεϊνικές σκόνες | Πρωτεΐνες όγκου - γράμμωσης

Είδη από πρωτεϊνικές σκόνες | Πρωτεΐνες όγκου - γράμμωσης Παναγιώτης Κουρσάρης 21.09.2013
  • Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein)
  • Πρωτεΐνη καζεΐνης (casein protein)
  • Πρωτεΐνη γάλακτος (η πρωτεΐνη του γάλακτος περιέχει 20% whey και 80% καζεΐνη) 
  • Πρωτεΐνη από ασπράδι αυγού
  • Πρωτεΐνη από μοσχάρι
  • Πρωτεΐνη σόγιας
  • Συνδυασμός διαφόρων πηγών πρωτεΐνης (πρωτεϊνικές σκόνες πολλαπλών πηγών)
  • Άλλες μορφές πρωτεΐνης (π.χ σιταριού)

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι κάθε διαφορετική πηγή πρωτεΐνης έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε bcaa αμινοξέα (διακλαδισμένης μορφής αμινοξέα).

Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει μεγάλη ποσότητα από αργινίνη, που μπορεί να αυξήσει έτσι την παραγωγή του μητρικού οξειδίου. Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα από αντιοξειδωτικά. Η πρωτεΐνη από μοσχάρι είναι πλούσια σε κρεατίνη. Επιπλέον κάθε πηγή πρωτεΐνης εκτός από το διαφορετικό προφίλ αμινοξέων έχει διαφορετικό τρόπο χώνεψης και συμπεριφοράς στον οργανισμό.

Στις πρωτεϊνικές σκόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο οι κατασκευαστές προσθέτουν και διάφορα έξτρα συστατικά. Για παράδειγμα μπορεί να προσθέσουν κάποια επιπλέον αμινοξέα, κυρίως βάζουν μέσα περισσότερα BCAA, αργινίνη, γλουταμίνη, προσθέτουν επίσης κάποια ένζυμα για καλύτερη πέψη της πρωτεΐνης, καλά λίπη όπως ωμέγα 3, cla, καθώς επίσης και διάφορους υδατάνθρακες και κρεατίνη.

Πρωτεΐνες όγκου - Πρωτεΐνες γράμμωσης

Η λεγόμενες «πρωτεΐνες όγκου» είναι αυτές που συνήθως έχουνε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα «πρωτεΐνες γράμμωσης» λέγονται αυτές που έχουν όσο το λιγότερους υδατάνθρακες. Φυσικά αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι δόκιμος, δεν σημαίνει αυτός που παίρνει «πρωτεΐνη όγκου» οπωσδήποτε πρέπει να είναι σε μια φάση που παίρνει βάρος ή ότι κάποιος που παίρνει μια «πρωτεΐνη γράμμωσης» πρέπει να βρίσκετε σε μια φάση απώλειας βάρους.

Η συμβουλή μου είναι να παίρνουμε «καθαρές πρωτεΐνες» 80 - 90 %  περιεκτικότητας πρωτεΐνης και μόνοι μας να τις μετατρέπουμε σε «πρωτεΐνες όγκου», δηλαδή μόνοι μας να προσθέσουμε καλά λίπη, υδατάνθρακες της μορφής που θέλουμε, κρεατίνη και όποιο άλλο συστατικό επιθυμούμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας πάντα