ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και Υγεία

Διατροφή και Υγεία Παναγιώτης Κουρσάρης 19.01.2013

Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο της διατροφής. Μπερδεμένος δεν είναι;

Αντικρουόμενες συμβουλές βρίσκονται παντού, και εσείς κολλημένοι στη μέση. Αναρωτιέστε αν κάποιος εκεί έξω ξέρει τι ακριβώς λέει, ή αν οι ειδικοί θα φθάσουν ποτέ σε συναίνεση για οτιδήποτε. Αρχίζετε να αναρωτιέστε αν θα χρειαστείτε ένα  πτυχίο στη διατροφική βιοχημεία για να μπορέσετε να χάσετε το πεισματάρικο κοιλιακό λίπος.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Γιατί τόση σύγχυση; Γιατί ένας ειδικός προτείνει ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι καλύτερη για όλους, ενώ ένας άλλος ειδικός προτείνει την υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων και άλλος ειδικός προτείνει την υψηλή πρόσληψη λίπους; Άλλωστε, τι ακριβώς σημαίνουν όλες αυτές οι διατροφικές επιλογές; Και γιατί κάποιοι άλλοι ειδικοί μας λένε ότι οι επιλογές τροφίμων πρέπει να βασίζονται στο «μεταβολικό τύπο», στην «ομάδα αίματος», ή στην «καταγωγή» μας;

Αυτές τις μέρες, έχουμε μια κακόφωνη εμπειρία: Πολύς θόρυβος από ειδικούς που δυστυχώς πνίγουν το πραγματικό και ουσιώδες μήνυμα.

Επιφανειακά φαίνεται πως η σημερινή τεχνολογία της διατροφής είναι πολύ προηγμένη. Σε τελική ανάλυση, έχουμε στη διάθεση μας περισσότερες διατροφικές πληροφορίες από ποτέ. Περισσότερα χρήματα δαπανώνται για διατροφικές έρευνες από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία. Κάθε μέρα γίνονται εντυπωσιακά άλματα στον τομέα της διατροφής. Δεκάδες ειδικοί διατροφής προσέρχονται στο προσκήνιο. Εντούτοις, είμαστε ταυτόχρονα μάρτυρες ενός διαρκούς αυξανόμενου ποσοστού παχυσαρκίας, με αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, και το σύνδρομο Χ), και με αύξηση στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη διατροφή.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλές από τις πληροφορίες δεν έχουν φτάσει στα άτομα που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Μέρος του προβλήματος είναι ότι ακόμα κι όταν φτάσουν σε αυτούς τους ανθρώπους, συχνά δεν τις χρησιμοποιούν. Και βέβαια, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό ,υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι λόγοι από ότι μπορούμε να απαριθμήσουμε εδώ.

Πόσες περισσότερες πληροφορίες χρειαζόμαστε;

Το περίεργο όμως είναι ότι πολλά άτομα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Τα ξέρουν όλα και εξακολουθούν να θέλουν περισσότερα. Σύμφωνα με τον Dr. John Berardi (ιδιοκτήτη της  Precision Nutrition), η έλλειψη καλών διατροφικών πληροφοριών δεν είναι αυτό που μας εμποδίζει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ήδη όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε.  Μερικές φορές το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πάρα πολύ λίγες πληροφορίες, αλλά πάρα πολλές.

Όλες οι θεμελιώδεις αρχές που χρειάζεστε για να πετύχετε καλή υγεία και βέλτιστη σωματική σύνθεση είναι ήδη εκεί έξω, και ήταν για πολλά χρόνια. Δυστυχώς, με 500 ειδικούς για κάθε θεμελιώδης αρχή, και λίγα χρήματα που βγάζουν από αυτές με το να επαναλαμβάνουν τις ιδέες άλλων ατόμων, οι ειδικοί πρέπει να τονίζουν συνεχώς τις μικρές (και συχνά σχετικά ασήμαντες) διαφορές μεταξύ του σχεδίου διατροφής τους και του σχεδίου διατροφής/δίαιτας όλων των άλλων ειδικών.

Στον κόσμο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, αυτό ονομάζεται «διαφοροποίηση». Με την ανάδειξη των μικρών διακρίσεων και θαλερότητα των μεγάλων ομοιοτήτων μεταξύ του διατροφικού τους σχεδίου και των υπολοίπων, απλά συνωστίζονται για το επόμενο σας διατροφικό ευρώ.

Ο Dr. John Berardi, ωστόσο, σημειώνει πως δεν κατηγορεί του ειδικούς της διατροφής για τσαρλατανισμό.

Υποστηρίζει πως ναι, κάποια προγράμματα είναι εντελώς άχρηστα. Αυτά είναι γενικά αρκετά εύκολα να ξεχωρίσουν και δεν αξίζει να συζητηθούν εδώ. Πολλές από τις διαφορές μεταξύ τους είναι θεωρητικές και όχι πρακτικές, και όσον αφορά τις βασικές αρχές γενικά συμφωνούν απόλυτα.

Είναι όλα καλά – Περίπου

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα καθιερωμένα προγράμματα εκεί έξω, αν όχι τα περισσότερα από αυτά, θα λειτουργήσουν. Τώρα σε ποιο βαθμό δουλεύουν και για πόσο χρονικό διάστημα, ποικίλλει. Εφ’ όσον ένα πρόγραμμα ακολουθεί μερικά βασικά διατροφικά δόγματα, και εφ’ όσον τηρούνται με συνέπεια, χωρίς δισταγμό, και χωρίς να αναμιγνύονται τυχαίες αρχές  από άλλα προγράμματα, τότε θα δείτε κάποια αποτελέσματα. Είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο (όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα εξαρτώνται τόσο πολύ στην ψυχολογία και στην βιοχημεία).

Αν είστε όμως όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, θα ερευνήσετε πρώτα όλα τα πιο συχνά συζητήσιμα προγράμματα πριν αποφασίσετε ποιο να ακολουθήσετε. Και αξιολογώντας το, θα μπερδευτείτε, θα χαθείτε, και στη συνέχεια θα κάνετε το αναπόφευκτο.  Σωστά καταλάβατε, θα επανέλθετε στις παλιές, αναποτελεσματικές διατροφικές σας συνήθειες.

Αντί να αναλύετε τις ομοιότητες μεταξύ όλων των επιτυχημένων προγραμμάτων διατροφής που υπάρχουν, αποτινάζεται τις βασικές αρχές που επηρεάζουν θετικά και μακροχρόνια, ενώ ασχολείστε με ασήμαντες λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα Άτκινς λειτουργεί για όλους τους ασθενείς υπό την άμεση φροντίδα της ομάδας Άτκινς - εφόσον οι ασθενείς το ακολουθήσουν. Το πρόγραμμα Zone λειτουργεί για όλους τους ασθενείς υπό την άμεση φροντίδα της ομάδας Zone - εφόσον οι ασθενείς το ακολουθήσουν. Το πρόγραμμα Pritkin λειτουργεί για όλους τους ασθενείς υπό την άμεση φροντίδα της ομάδας Pritkin - εφόσον οι ασθενείς το ακολουθήσουν.

Όμως, δεν είναι και τα τρία σχέδια πανομοιότυπα. Πως λοιπόν παρουσιάζουν όλοι εντυπωσιακές βελτιώσεις στον τομέα της υγείας και της σωματικής τους σύστασης; Είτε κάθε ομάδα κάπως μαγικά εφιστά τους ειδικούς υποπληθυσμούς των ασθενών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το σχέδιο τους (αμφίβολο) ή κάθε σύστημα έχει κάποιες βασικές θεμελιώδεις αρχές οι οποίες είναι πιο σημαντικές από ότι οι αναλογίες  πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπών.

Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών προγραμμάτων διατροφής

Σύμφωνα με τον Dr. John Berardi υπάρχουν 7 συνήθειες για όλα τα αποτελεσματικά προγράμματα διατροφής, βασισμένες σε θεμελιώδεις αρχές.

Αυτές δεν είναι οι τελευταίες τεχνικές από το νεότερο σχέδιο διατροφής. Είναι όμως, δοκιμασμένες, υγιεινές και αποτελεσματικές συνήθειες που θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να χάσετε και να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα τα κιλά σας.

7 αποτελεσματικότερες συμβουλές 

1.    Τρώτε κάθε 2-3 ώρες, δεν έχει σημασία τι. Θα πρέπει να παίρνετε γύρω στα 5 με 8 γεύματα την ημέρα.
2.    Τρώτε πλήρης (που να περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα), άπαχη πρωτεΐνη με κάθε σας γεύμα.
3.    Τρώτε φρούτα ή λαχανικά με κάθε σας γεύμα.
**4. **   Βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη υδατανθράκων σας προέρχεται από φρούτα και λαχανικά. Εξαίρεση: Τα μετά-προπονητικά ροφήματα/γεύματα.
**5.  **  Βεβαιωθείτε ότι το 25 – 35% της ενεργειακής σας πρόσληψης προέρχεται από το λίπος, με την πρόσληψη λίπους σας να μοιράζεται ισόποσα μεταξύ κορεσμένων (π.χ. ζωικά λίπη), μονοακόρεστων (π.χ. ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (π.χ. λινέλαιο).
**6. **   Πίνετε μόνο ροφήματα που δεν περιέχουν θερμίδες. Οι καλύτερες επιλογές είναι το νερό και το πράσινο τσάι.
**7.  **  Τρώτε κυρίως πλήρεις τροφές (εκτός από τα μετα-προπονητικά ροφήματα)

Τι γίνεται λοιπόν με τις θερμίδες, ή τις αναλογίες των μακροθρεπτικων συστατικών, ή οποιοδήποτε αριθμό άλλων στοιχείων που καλύπτονται σε άλλα άρθρα; Η σύντομη απάντηση είναι ότι αν δεν εφαρμόζετε ήδη τις προαναφερθείσες συνήθειες, και με το να εφαρμόζετε εννοούμε να τις ακολουθείτε πάνω από το 90% του χρόνου σας (π.χ. να μην παραβιάζεται τους κανόνες σε περισσότερο από 4 γεύματα από ένα μέσο όρο 42 γευμάτων την εβδομάδα), όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ άχρηστα.

Επιπλέον, πολλά άτομα μπορούν να επιτύχουν την υγεία και τη σωματική σύνθεση που επιθυμούν ακολουθώντας μόνο αυτές τις 7 συνήθειες.

Φυσικά, αν έχετε συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους, ή αν έχετε φτάσει στο όριο του 90%, τότε μπορεί να χρειαστεί λίγη περισσότερη εξατομίκευση πέρα από τις 7 συνήθειες, όπως π.χ. τις αναλογίες των μακροθρεπτικών συστατικών. Προτού όμως ξεκινήσετε να ψάχνετε για αυτά τα επιπλέον διατροφικά στοιχεία, προτού θεωρήσετε ότι είστε έτοιμοι για εξατομίκευση στο πρόγραμμα διατροφής σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει πραγματικά τις 7 βασικές αρχές. Στη συνέχεια, διατηρώντας παράλληλα αυτές τις αρχές σε μια συνεπή βάση, μπορείτε να ενισχύσετε περαιτέρω  το διατροφικό σας σχέδιο.

Πηγή : http://www.wannabebig.com/