ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σχεδιασμός υγιεινού διαιτολογίου

Σχεδιασμός υγιεινού διαιτολογίου Παναγιώτης Κουρσάρης 26.07.2013

Ο σχεδιασμός υγιεινού διαιτολογίου δεν είναι πράγμα απλό. Ρίξε στην κατσαρόλα κρέας και ριχτού κάμποσα μπαχαρικά για γεύση.

Ένα διαιτολόγιο για να θεωρείται υγιεινό πρέπει να μη βλάφτει απολύτως την υγεία. Ένα τέτοιο διαιτολόγιο σχεδιάζεται με βάση ορισμένες βασικές αρχές και κανονισμούς.

α) Να περιλαμβάνει δυο κύρια γεύματα (μεσημέρι - βράδυ) και δυο ή τρία μικρογεύματα (σνακ), ένα στις 7-7.30, άλλο στις 10-10.30 και άλλο στις 5-5.30

β) Σ’ ένα ημερήσιο μενού να λαμβάνονται όλα τα είδη των τροφικών συστατικών (πρωτεΐνη, λίπος, άμυλο, σάκχαρο, βιταμίνες, μέταλλα) στη σωστή κατά το δυνατό αναλογία.

γ) Ένα από τα δυο κύρια γεύματα, αν μη και τα δυο, να περιλαμβάνει ωμά λαχανικά ή ατμοβρασμένα και ένα από τα μικρογεύματα να αφιερώνεται σε φρούτα ή χυμούς φρέσκους.

δ) Μια μέρα της βδομάδας ή του δεκανθήμερου να αφιερώνεται εξολοκλήρου σε φρουτοχορτοφαγία.

ε) Το ένα κύριο γεύμα να αφιερώνεται σε φαγητό με πρωτεΐνη και λαχανικά ωμά ή ατμοβρασμένα και το άλλο σε άμυλο και λαχανικά.

στ) Κανένα από τα γεύματα, κύρια ή μικρά, να περιλαμβάνει πολλά είδη τροφών, αλλά ένα ή δυο, μαζί με χόρτα ή φρούτα παστά (ξερά).

Μικρόγευμα με πολλά είδη πρωτεϊνούχων και αμυλούχων τροφών είναι ολέθριο.
παράδειγμα: φραντζολάκι + βούτυρο + μέλι + γάλα + αυγό + μπανάνα + τυρί

Τα μικρογεύματα πρέπει να είναι απλά.

λ.χ. γάλα + πορτοκαλοχυμό ή αυγό + τσάι + φρυγανιά ή καπύρα + βούτυρο + μέλι + ξεροί καρποί.

ζ) Τα τρόφιμα να είναι όσο το δυνατό φρέσκα, ανεπεξέργαστα, αβιομηχανοποίητα.

η) Η πρωτεϊνούχα τροφή να αλλάζει όσο είναι δυνατό από μέρα σε μέρα.

Μια μέρα να λαμβάνεται όσπριο, άλλη μέρα ψάρι, άλλη γαλακτοκομικά, άλλη ξεροί καρποί, άλλη σόγια κ.ου.κ.