BODYBUILDING FITNESS

Γλυκαιμικός δείκτης και Άσκηση

Γλυκαιμικός δείκτης και Άσκηση Παναγιώτης Κουρσάρης 17.12.2012


****Περί γλυκαιμικού δείκτη  ****
Γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που σχετίζεται με το είδος των υδατανθράκων. Τους κατατάσσει με κριτήριο την επίδραση που έχουν – αφού καταναλωθούν – στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα μας ή ακριβέστερα στις διακυμάνσεις του.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά, όπως είπαμε, στους υδατάνθρακες και παρουσιάζει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τους διαβητικούς στις διαιτητικές τους επιλογές, αλλά γρήγορα έγινε προφανές ότι μπορούσε να βοηθήσει όσους ασχολούνται με το fitness.

Άλλος ένας συναφής και ακόμη πιο χρήσιμος δείκτης είναι το γλυκαιμικό φορτίο. Το γλυκαιμικό φορτίο εκτός από το είδος του υδατάνθρακα παίρνει υπόψη του και την ποσότητά του.

Για το λόγο αυτό η χρήση του στην κατάταξη των υδατανθράκων ως προς την επίδρασή τους στην άνοδο του σακχάρου του αίματος είναι πιο πρακτική, ρεαλιστική και αξιόπιστη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αποτελεί ούτε θαύμα ούτε πανάκεια!

Παρ’ όλα αυτά, μια γενική γνώση της σχετικής θεωρίας θα μας βοηθήσει να φθάσουμε σε διαιτητικές επιλογές τέτοιες που θα εξασφαλίζουν σταθερότητα στο επίπεδο του σακχάρου μας, χωρίς δηλ. σημαντικά σκαμπανεβάσματα.

Επιπλέον μας βοηθάει να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως π.χ. υπνηλία, κόπωση, θολούρα στο μυαλό κλπ.

**Αθλούμενοι και γλυκαιμικός δείκτης **

Η σχετική θεωρία χρησιμοποιείται κυρίως για τη σωστή επιλογή των γευμάτων προ και μετά της άθλησης.

Το προ της άθλησης γεύμα πρέπει να βασίζεται σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Έτσι θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα αποφευχθεί κυρίως η περίπτωση της υπογλυκαιμίας που φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα στην απόδοση του προγράμματος.

Αντίθετα, μετά την άθληση η έμφαση πρέπει να δίνεται σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που θα αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου και συνεπώς την έκκριση της ινσουλίνης για να βοηθηθεί η γρήγορη σύνθεση και αναπλήρωση του καταναλωθέντος γλυκογόνου.

Συμπερασματικά:

Να χρησιμοποιείτε τη σχετική θεωρία, όχι όμως δίχως κάποια περίσκεψη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν:

- η θερμιδική πρόσληψη

- η συχνότητα των γευμάτων και τέλος,

- η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών.

Τρώτε κατά το δυνατό ανεπεξέργαστες τροφές και μάλιστα αυτές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

Να έχετε πάντα την υγεία σας και καλές προπονήσεις