ΥΓΕΙΑ

Η επίδραση του κρασιού στις καρδιοπάθειες

Η επίδραση του κρασιού στις καρδιοπάθειες Παναγιώτης Κουρσάρης 24.07.2013

Συχνή είναι η απορία πολλών αν το αλκοόλ έχει κάποια θετική επίδραση στην καρδιά και για τις καρδιοπάθειες. Το “Γαλλικό Παράδοξο” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράφει το γεγονός ότι παρόλο που οι Γάλλοι έχουν διατροφή ψηλή σε κορεσμένα λίπη (ζωικά λίπη κυρίως που έχουν σαν επακόλουθο την ψηλή χοληστερόλη) και χοληστερόλη, παρουσιάζουν λιγότερα κρούσματα καρδιοπαθειών από ότι αναμενόταν με τέτοια διατροφή. Πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι η κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που μπορεί να προσφέρει προστατευτικό χαρακτήρα για την καρδιά.

Σε πιο παλιές έρευνες επιβεβαιώθηκε ότι το αλκοόλ μπορεί να βοηθά στην αύξηση των επιπέδων HDL (“καλή χοληστερόλη” που βοηθά στην αποβολή της χοληστερόλης), παρόλο που η κύρια επιρροή του αλκοόλ είναι στο HDL3 που είναι λιγότερο προστατευτικό για την καρδιά. Επίσης, το αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζει θετικά στην συσσώρευση των αιματοπεταλιών και την γλοιότητα του αίματος. Ένα σημείο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι έρευνες έδειξαν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού δεν είχαν σχέση με την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Κάποια θετική επίδραση του κρασιού μπορεί να έχει και η περιεκτικότητα του σε πεκτινή μετά όμως από την ζύμωση του κρασιού. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση μπύρας ή χυμό σταφυλιού (που περιέχει πεκτινή χωρίς την ζύμωση) δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα. Συμπερασματικά, από έρευνες φάνηκε ότι το κόκκινο κρασί αυξάνει το HDL και προκαλεί υποσυσσώρευση των αιματοπεταλλιών ενώ το αγνό αλκοόλ ενισχύει την υπερσυσσώρευση των αιματοπεταλλιών και δεν επηρεάζει το HDL. Τώρα, σε έρευνες για σύγκριση του άσπρου και κόκκινου κρασιού, ενώ και τα δυο προκάλεσαν αύξηση του HDL, το άσπρο συνέβαλε και στην μερική αύξηση του LDL (“κακή χοληστερόλη” που αποτελεί τα 2/3 χοληστερόλης στο αίμα).

Όπως φαίνεται από τις έρευνες πιο πάνω, το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί μπορεί να παρέχει κάποια βοήθεια για αποτροπή ή μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνεται θα πρέπει να είναι περιορισμένη για να μην προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως προβλήματα συκωτιού (cirrhosis), παρενέργειες με διάφορα φάρμακα, παχυσαρκία, και ατυχήματα βίας. Σύμφωνα με τις Εισηγήσεις Διατροφής και Υγείας υιοθετημένες από το National Academy of Science “για εκείνους που πίνουν αλκοόλ, η ποσότητα πρέπει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από 30 ml (1/8 φλιτζανιού) την μέρα!