ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 10 αρχές για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής

Οι 10 αρχές για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής Παναγιώτης Κουρσάρης 21.07.2013

Είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθημερινό τρόπο διατροφής που σας προτείνω, καθώς σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μπορείτε να τις θυμάστε εύκολα και να τις εντάξετε στον τρόπο ζωής σας ανώδυνα. Δεν περιέχουν πολύπλοκα συστήματα μέτρησης θερμίδων ή πόντων, είναι επομένως εύκολο να τις ακολουθήσετε, να υιοθετήσετε καλύτερη στάση σε ό,τι αφορά στο φαγητό κι έτσι να μάθετε να ελέγχετε διά παντός το βάρος σας.

1η Αρχή

Τρώτε  πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες
Ο συνδυασμός αυτών των διατροφικών ομάδων, σε σωστές αναλογίες, θα σας εξασφαλίσει σταθερή ροή ενέργειας, αφού το σώμα θα μετατρέπει σχετικά αργά την τροφή σε γλυκόζη. Έτσι, θα αποφύγετε να θέσετε σε κίνηση την παραγωγή ινσουλίνης και θα ελαχιστοποιήσετε την τάση του σώματος σας να «αποθηκεύει» τροφή σε μορφή λίπους.

2η Αρχή
Ενυδατωθείτε!
Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, κατά προτίμηση 2 λίτρα την ημέρα το λιγότερο, όταν ο καιρός είναι ζεστός ή αθλείστε. Μην ξεχνάτε ότι όταν το σώμα σας στείλει μήνυμα ότι διψάει, τότε έχετε ήδη φτάσει στα όρια της αφυδάτωσης. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση οινοπνεύματος και αλατιού, γιατί και αυτά αφυδατώνουν το σώμα.

3η Αρχή
Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία τροφών
Είναι εύκολο να προσκολληθεί κανείς σε μια ρουτίνα όταν κάνει τα ψώνια του. Πράγματι, στο 90% των περιπτώσεων, οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουν μόνο το 10% των διαθέσιμων τροφών. Προσπαθήστε, λοιπόν, κάθε βδομάδα να προσθέτετε και 2 καινούργια τρόφιμα στο καροτσάκι με τα ψώνια.

4η Αρχή
Προσθέτετε συχνά «καύσιμα» στον οργανισμό
Η κατανάλωση της σωστής τροφής συχνά και σε μικρές ποσότητες αποτελεί ζωτικό μέρος του προγράμματος διατροφής. Μ' αυτόν τον τρόπο, εφοδιάζεστε διαρκώς με ενέργεια και αποφεύγετε τις αυξομειώσεις της ινσουλίνης, αφήνοντας πίσω σας την πείνα και την παρορμητική ανάγκη για φαγητό.

5η Αρχή
Μην ξεχνάτε το πρωινό
Η κατανάλωση ενός εξισορροπημένου πρωινού σας δίνει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργεια και να ρυθμίζετε το μεταβολισμό σας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως είναι δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής, είναι όμως σημαντικό για το μακροπρόθεσμο έλεγχο τους βάρους σας.

6η Αρχή
Αποφεύγετε τη ζάχαρη
Κι όμως, υπάρχει στα τρόφιμα με διάφορες μορφές. Όλες διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη κι αυτό συμβάλει στην παραγωγή λίπους. Η ταχύτητα με την οποία η ζάχαρη μετατρέπεται σε γλυκόζη, οδηγεί σε ανώτατα επίπεδα. ενώ τα κατώτατα, που προκύπτουν σε δεύτερη φάση, προκαλούν το αίσθημα πείνας.

7η Αρχή
Ασκηθείτε!
Η επιτυχία σας στο πρόγραμμα διατροφής δεν εξαρτάται μόνον από την αλλαγή της στάσης σας σε σχέση με το φαγητό. Για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, η υγιεινή διατροφή θα πρέπει συνδυαστεί με άσκηση. Όσο βαρύ κι αν είναι το πρόγραμμα σας, φροντίστε να εντάξετε σε αυτό 30 λεπτά άσκησης, 3 φορές την βδομάδα.

8η Αρχή
Ακολουθήστε τον κανόνα 80:20
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αραιά και πού, να κάνετε παρασπονδίες. Αν, όμως, ακολουθείτε το πρόγραμμα διατροφής τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, τότε μπορείτε να ξεφύγετε κατά 20%. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε τη δυνατότητα να χαίρεστε στις εκδηλώσεις, χωρίς να νιώθετε ενοχές, αλλά και να ξεφύγετε από την πλήξη και την ανία που συνήθως συνδυάζετε με άλλες δίαιτες.

9η Αρχή
Αφιερώστε χρόνο στο φαγητό σας
Στις μέρες μας το φαγητό έχει υποτιμηθεί. Πολύ συχνά «στριμώνεται» ανάμεσα σε πιο «σημαντικές» υποχρεώσεις κι έτσι δεν το χαιρόμαστε. Καλό είναι, όμως, να ξέρετε πως αφιερώνοντας χρόνο στο φαγητό σας, κάνετε καλό στη διαδικασία της πέψης και παίρνετε πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση.

10η Αρχή
Καταναλώστε λίπος για να χάσετε λίπος
Αν έχετε μάθει έως τώρα να μετράτε θερμίδες, ίσως θεωρείτε τα λιπαρά εχθρό σας.Υπάρχουν, όμως, μερικά (τα ω-3 και τα ω-6) τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει. Η απάντηση είναι να τρώτε λιγότερα κορεσμένα και να καταναλώνετε αρκετές ποσότητες από τα βασικά λίπη.

Με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής θα έχετε πάντα καλή και υγιεί μέρα!