ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολύτιμες διαιτολογικές γνώσεις

Πολύτιμες διαιτολογικές γνώσεις Παναγιώτης Κουρσάρης 28.07.2013
  1. Το ζωικό βούτυρο να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να αποκλειστεί τελείως από το τραπέζι.

  2. Γάλα μαζί με χυμό υπόξινων φρούτων είναι συνδυασμός καλός (υπόξινοι χυμοί: πορτοκαλοχυμός, μηλοχυμός, μανταρινοχυμός - λεμονοχυμός κ.ά).

  3. Πάσχοντες με διαβήτη σώζονται όταν για λίγες μέρες διατραφούν με λαχανικά, υπόξινα φρούτα και μικρή ποσότητα πατατών και φρυγανισμένου ψωμιού ολικής άλεσης.

  4. Μια φορά τη βδομάδα όσπρια είναι ικανοποιητική κι όχι πέραν του μισού ποτηριού για κάθε άτομο. Το υπόλοιπο μέρος να είναι λαχανικά.

  5. Όχι φαγητό όταν έχουμε κάποιο πόνο ή πυρετό ή τάση για εμετό ή νευρική διαταραχή. Ένας οργανισμός με πρόβλημα δεν μπορεί να πέπτει ομαλά το φαγητό.

  6. Όχι σκόρδο καθημερινά. Είναι χρήσιμη τροφή αλλά και βλαβερή όταν πολυχρησιμποιείται. Ανήκει στην κατηγορία των ερεθιστικών τροφών. Τούτο ας το έχουν υπόψη εκείνοι που έχουν πίεση και το παίρνουν συχνά.

Οι ερεθιστικές τροφές κλέβουν ενέργεια από τον οργανισμό.

  1. Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, υπεροξύτητα, γαστρίτιδα, έλκος, παχύ έντερο να αποφεύγουν α) όλα τα σκληρά λαχανικά γιατί είναι δύσπεπτα β) τα ξινά και υπόξινα φρούτα.

  2. Να αποφεύγουμε την πιο κάτω κακή συνήθεια: Ένας τρώει πολύ σε ένα γεύμα και λέει: Στο άλλο γεύμα δε θα φάω τίποτε.

Η πολλή τροφή σε ένα γεύμα δε χρησιμοποιείται. Κουράζει το πεπτικό σύστημα. Αφήνει στο σώμα μεγάλη ποσότητα άχρηστων ουσιών. Οδηγεί στην τοξίνωση του οργανισμού.

  1. Ένα τσάι ζεστό χαμομήλι και για γλυκαντικό δυο κουταλιές χαρουπόμελο είναι πολύ ωφέλιμο για τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί να λαμβάνεται και με 3-4 φρυγανιές αλευριού ολικής άλεσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μικρόγευμα στις 10.00 ή στις 5.00.

  2. Ένα ποτήρι σογιόγαλα χλιαρό ή μη, μαζί με μια κουταλιά χαρουπόμελο ανακατεμένο και 2-3 φρυγανιές είναι ένα εξαίρετο μικρόγευμα. Είναι και νηστίσιμο.

  3. Τα τηγανητά δημιουργούν δίψα.

  4. Τα δερματικό και η δυσκοιλιότητα στα μικρά παιδιά οφείλονται στο πολύ και παχύ γάλα.

  5. Ένας όταν είναι υποχρεωμένος να πιει νερό παγωμένο ή αναψυκτικό, πρέπει να το πίνει γουλιά - γουλιά. Η απότομη πόση παγωμένου νερού, προκαλεί ζημιά στο στομάχι, διότι η φυσιολογική θερμοκρασία του οργάνου μεταβάλλεται σε βάρος της λειτουργίας του. Χειρότερη είναι η κατάσταση για το στομάχι, όταν είμαστε κουρασμένοι ή ιδρωμένοι ή τρώμε. Αν αγνοήσουμε το σημείο αυτό, που είναι τόσο σημαντικό για το στομάχι, αυτό και μόνο μπορεί να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα σε χρόνο ανύποπτο. Όταν πίνουμε νερό γουλιά-γουλιά και κάπως αργά , αναμιγνύεται με το σάλιο που είναι ζεστό και η ψύχρα του μετριάζεται. Εκτός τούτου κατεβαίνει στο στομάχι σάλιο, το οποίο όντας υγρό αλκαλικό, βοηθάει στο μετριασμό της οξύτητος των υγρών του στομάχου.