ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξεχωρίστε όσους σας δίνουν λανθασμένες πληροφορίες για την διατροφή

Ξεχωρίστε όσους σας δίνουν λανθασμένες πληροφορίες για την διατροφή Παναγιώτης Κουρσάρης 22.07.2013

Τα νέα για τη διατροφή μας προέρχονται δια μέσου των εφημερίδων, περιοδικών, τηλεόρασης ή απλώς δια μέσου μιας περιστασιακής κουβέντας με κάποιο φιλικό πρόσωπο.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η κοινωνία θέλει να ξέρει ποια νέα της διατροφής πρέπει να πιστεύει και ποιες εισηγήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει. Επίσης, σήμερα η κοινωνία παρακινούμενη από την επιθυμία της να φροντίσει τον εαυτό της ζητά “εξωπραγματικές, απραγματοποίητες, ουτοπικές” ενέργειες μιας ισορροπημένης διατροφής: κόλπα να χάσουν κιλά γρήγορα, τροφές που να σταματούν το γήρας και συμπληρώματα που να αποτρέπουν το ολικό χάσιμο μαλλιών (φαλάκρα).

Έτσι το ενδιαφέρον αυτό των ανθρώπων για τη διατροφή και υγεία μεταφράστηκε σε υπέρογκα χρηματικά ποσά που ξοδεύονται για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από κατάλληλες ή και μη κατάλληλες εταιρείες. Αυτοί που καταφεύγουν σε νόμιμες εταιρείες (π.χ. εγκεκριμένες εταιρείες τροφίμων) ή σε ειδικούς (π.χ. πτυχιούχους διαιτολόγους και κλινικούς διαιτολόγους) μπορεί να βοηθούνται να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυτοί όμως που θέλουν γρήγορες λύσεις και καταφεύγουν σε μη νόμιμες λύσεις μπορεί να βλάψουν την υγεία τους αλλά και την τσέπη τους.

Πώς μπορεί όμως το άτομο να ξεχωρίσει τις έγκυρες πηγές της διατροφής από τις μη έγκυρες.

Αναγνωρίζοντας τους Κουμπονιαννήτες:

Παρόλο που στη σημερινή εποχή οι προμηθευτές μπορούν να προσεγγίσουν τους αγοραστές με πλάγιο τρόπο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες μέθοδοι για να αναγνωριστεί η παραπληροφόρηση και η “ψευτοιατρική”:

  • Οι μη ειδικοί ισχυρίζονται και πλησιάζουν τους καταναλωτές με εισηγήσεις και υποσχέσεις που θέλουν οι καταναλωτές να ακούσουν και που ουσιαστικά είναι “πολύ καλές για να είναι αληθινές”
  • Οι μη ειδικοί υποτιμούν τη συμβολή της ιατρικής, επιστήμης της διατροφής και τυχόν κυβερνητικούς κανονισμούς (όπου υπάρχουν), προσφέροντας “εναλλακτικές” λύσεις που δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές
  • Οι μη ειδικοί χρησιμοποιούν ιστορίες, μαρτυρίες και υποκειμενικές αποδείξεις για να δικαιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους

Σε γενικές γραμμές, οι μη ειδικοί, δεν εκτιμούν ούτε την επιστήμη ούτε την “τιμή” όταν διακυβεύονται λεφτά. Οι απατηλοί ισχυρισμοί μπορεί να ακούγονται λογικοί, αλλά δεν μπορούν να βασιστούν πάνω σε έρευνες όπως βασίζεται η επιστήμη της διατροφής.

Πώς μπορούν να αναγνωριστούν οι εξειδικευμένες πηγές:

Όπως είναι γνωστό η διατροφή είναι μια επιστήμη που αποκτά τις πληροφορίες της σε επιστημονικές έρευνες. Οι επιστήμονες πρέπει να διερευνούν συστηματικές έρευνες και μελέτες και προσεκτικά να εξηγούν τα πορίσματα των ερευνών πριν να μπορέσουν να προσφέρουν πρακτικές πληροφορίες διατροφής.

Οι ακόλουθες μέθοδοι είναι χαρακτηριστικές μιας επιστημονικής έρευνας:

  • Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τις ιδέες τους με το να πραγματοποιούν ελεγχόμενα πειράματα που να μπορούν επαναληφθούν από άλλους επιστήμονες για να εξακριβωθούν.
  • Οι επιστήμονες μπορεί να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα μέρος του πληθυσμού για τις έρευνες τους, έτσι είναι προσεκτικοί να μην γενικεύουν τα πορίσματα τους.
  • Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την ανεπάρκεια των αινιγματικών αποδείξεων και μαρτυρίων.
  • Οι επιστήμονες ανακοινώνουν πρώτα τα ευρήματά τους σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπου η δουλειά τους μπορεί να ελεγχθεί από τους συναδέλφους τους πριν να δοθεί στο κοινό.

Ποιος είναι ειδικός να δώσει μια σωστή διατροφή για άτομα που χρειάζονται δίαιτα χαμηλή σε λίπος ή χοληστερίνη, μια διαβητική δίαιτα, δίαιτα για νεφροπαθείς ή ακόμα για αθλητές; Όταν λέμε δίαιτα εννοούμε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις (και όχι γενικές) που να βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα και να είναι κατάλληλη για ένα άτομο και όχι κοινή για όλους. Αυτά τα άτομα είναι οι διαιτολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι.